Rust in je hoofd – 5 eenvoudige tips

Rust in je hoofd - 5 eenvoudige tips

1. Leef in het hier en nu

Als mensen hebben we de neiging om onze gedachten te richten op de toekomst of juist op het verleden. Hierdoor vergeten we soms helemaal om in het ‘hier en nu’ te leven. We houden ons bezig met de deadline van volgende week, de kinderen die nog naar dansles moeten of vrienden die morgen komen eten. Niets mis met een stukje ‘vooruitdenken’, maar wel erg vermoeiend om je constant bezig te houden met zaken die nu nog niet aan de orde zijn. Of andersom betrap je jezelf er misschien ook wel op dat je ligt te malen over iets uit het verleden – iets waar je totaal geen invloed meer op hebt.

Wil je meer rust in je hoofd? Stop dan met denken over het verleden en de toekomst en leer om in het hier en nu te leven. Een goede oefening is om je tijdens het uitvoeren van een activiteit, of het nu een rondje fietsen, een gesprek met de buurman of de afwas is, je hier volledig op te focussen zonder aan andere dingen te denken. Je zult merken dat de onrust in je hoofd al snel plaats maakt voor kalmte.

 

2. Ga bewegen in de buitenlucht

Het is wetenschappelijk bewezen dat bewegen in de buitenlucht goed is voor de mens. Maak tijdens je werkpauze eens een wandeling door het bos of park. Of ga een stapje verder qua fysieke inspanning en ga hardlopen of pak bijvoorbeeld de mountainbike erbij! Door je bezig te houden met je lichaam en de natuur om je heen, verdwijnt de onrust in je hoofd als sneeuw voor de zon. En terwijl je de rust terugvindt, werk je ook nog eens aan een gezonde leefstijl: twee vliegen in één klap dus!

 

3. Kies voor focus en rust

Voel je je na deze twee tips nog steeds druk en opgejaagd? Dan kan het zijn dat je simpelweg te veel doet en je te weinig focust, waardoor je hoofd logischerwijs overloopt. De enige oplossing is dan om een aantal taken te schrappen van je to-do-lijst – hoe lastig dat ook is. Maak ruimte in je agenda door een afspraak af te zeggen of probeer bijvoorbeeld werk te delegeren aan een collega. Accepteer dat je niet alles tegelijk kan doen en leer comfortabel te zijn met lege momenten in je agenda. Durf rust in je hoofd te verkiezen boven drukte.

 

4. Een opgeruimd huis = rust in je hoofd

Marie Kondo is een Japanse opruimgoeroe die van mening is dat een opgeruimd huis een opgeruimd gevoel geeft en daarmee dus ook rust in je hoofd. Net als met te veel prikkels van je telefoon of een te lange to-do-lijst geeft troep om je heen ook niet bepaald een lekker ‘zen’ gevoel. Om meer rust in je hoofd te krijgen, moet je dus ook een rustigere omgeving creëren met minder spullen. Kondo hanteert de simpele basisvraag: “Does it spark joy?”, oftewel maken deze spullen jou gelukkig? Is het antwoord ‘nee’, dan gaan ze de deur uit!

 

5. Weg met die telefoon!

Altijd bereikbaar zijn is niet goed voor rust in je hoofd. De telefoon geeft ons veel onnodige prikkels die tijd en energie kosten: precies het tegenovergestelde van rust. Denk bijvoorbeeld aan collega’s die je ’s avonds nog ‘dringende’ mailtjes sturen of de uren die je per week door Facebook of Instagram scrolt. Het zijn allemaal prikkels die je hoofd geen rust geven. Las daarom als je toe bent aan rust een aantal telefoonvrije uren in – of desnoods een telefoonvrije dag.

Healthcoin helpt werknemers om op een toegankelijke en leuke manier aan de slag te gaan met een gezonde leefstijl. Dit doen we bijvoorbeeld in onze Fitterapp, waar je collega’s uitdaagt met leuke gezondheid challenges. Werk jij binnen een organisatie en durf je de strijd met je collega’s aan te gaan of wil je als organisatie ons product vrijblijvend testen? Start een pilot of neem gerust contact met ons op.