Een gezonde leefstijl – hét 3-stappenplan

Een gezonde leefstijl - hét 3 stappenplan

Het is een wens van veel mensen: gezonder leven. Maar waarom blijft het zo vaak bij een wens? Is het een gebrek aan kennis over wat een gezonde leefstijl is? Wij geloven niet dat dit de hoofdreden is. Iedereen weet immers dat iedere dag naar de snackbar niet helpt voor de lijn en dat fietsen naar je werk gezonder is dan met de auto.

Maar waar zit het ‘m dan wel in? Wij merken met name dat veel mensen het lastig vinden om hun ‘gezondheidswensen’ om te zetten in concrete acties. Ze weten vaak niet waar ze moeten beginnen of denken bij voorbaat dat ze een gezonde leefstijl toch niet volhouden. Met deze tips hopen we je de juiste handvatten aan te reiken om een gezonde leefstijl in 3 eenvoudige stappen onderdeel van je leven te maken – en dat terwijl je er ook nog plezier aan beleeft.

 

1. Doelen stellen – waar sta ik over een jaar?

Een gezonde leefstijl begint bij het stellen van doelen. Hou jezelf een spiegel voor en zet eens eerlijk op een rijtje waar je gezondere keuzes in je leven kan maken. Transformeer je lijstje vervolgens in één of meerdere concrete gezondheidsdoelen en koppel daar een tijdsplan aan van bijvoorbeeld een aantal maanden of een jaar. Probeer doelen op te stellen die ambitieus genoeg zijn, maar wel realistisch haalbaar. Iedere week een appel eten is een voorbeeld van een doel met ‘iets’ te weinig ambitie, terwijl binnen een maand de marathon lopen juist weer ‘iets’ te gewaagd is. Doelen zoals: een keer per week sporten, 5 kg afvallen, 3 keer in de week op de fiets naar je werk, 2 stukken fruit per dag eten, zijn voorbeelden van realistische en haalbare doelen.

Tip: vergeet trouwens niet om je doelen op te schrijven. Het liefst zo groot mogelijk op een plek waar je ze vaak voorbij ziet komen.

 

2. Voorbereiding en actie – wat heb ik nodig om gezonder te leven?

Een volgende stap is om te inventariseren wat je nodig hebt voor je nieuwe gezonde leefstijl. Ben je van plan om 10 km per week hard te lopen, dan heb je goede hardloopschoenen en een outfit nodig. Ga zo voor jezelf, aan de hand van de door jou gestelde doelen, na wat je precies nodig hebt. Voor veel mensen kan deze stap een nieuwe drempel zijn – want nu gaat het echt gebeuren. Het is daarom aan te raden om gelijk nadat je je doelen hebt gesteld actie te ondernemen. Schrijf je in bij de sportschool, bestel die hardloopschoenen online of bel desnoods de snackbar op de hoek dat ze de komende tijd niet op jou hoeven te rekenen. Door doelen gelijk om te zetten in actie, geef je jezelf niet de kans om te twijfelen of excuses te verzinnen. Het gaat nu echt gebeuren!

 

3. Plezier en beloning – hoe geniet ik van een gezonde leefstijl?

Nog te veel mensen denken dat gezonder leven het leven niet per se leuker maakt. En ondanks dat je misschien best eens met tegenzin naar de sportschool zult gaan, is het belangrijk dat je plezier uit je nieuwe leefstijl haalt. Dit doe je bijvoorbeeld door je hoofddoelen op te delen in subdoelen en elke stap die je zet te vieren. Er zijn tegenwoordig veel leuke gezondheidsapps die je voortgang bijhouden. En beloon jezelf als je bepaalde doelen behaalt. Lukt het jou om een half jaar lang iedere dag op je oude fiets naar je werk te gaan, geef jezelf dan een nieuwe fiets cadeau. Je hebt het verdiend!

Healthcoin helpt werknemers om op een toegankelijke en leuke manier aan de slag te gaan met een gezonde leefstijl. Werk jij binnen een organisatie en durf je de strijd met je collega’s aan te gaan of wil je als organisatie ons product vrijblijvend testen? Plan direct een afspraak in met ons team en je krijgt een demo en een gericht voorstel binnen een half uur! Of neem voor vragen gerust contact met ons op.