Op avontuur in de ‘wildernis’ – 6 leuke activiteiten in de natuur

Ontdek 6 avontuurlijke activiteiten in de natuur!

Bewegen in de natuur is gezond: daar zijn ook onderzoekers het over eens. Wist je bijvoorbeeld – om maar gelijk een paar feitjes in de strijd te gooien – dat een wandeling door de natuur zorgt voor een vermindering van stress gerelateerde hersenactiviteit? Dat de kleur groen een kalmerend effect op ons heeft? En dat een uurtje wandelen in een natuurlijke omgeving (bijvoorbeeld een bos of een park) al voldoende is om rustgevende effecten te ervaren?

Wij van Healthcoin staan natuurlijk bekend om het promoten van de vele gezondheidsvoordelen die bewegen met zich meebrengt. In de blog Frisse neus halen – juist in de winter! zetten we al een aantal van deze voordelen voor je op een rijtje. Maar er is meer dan dat, want op avontuur in de wildernis, van een spannend kampeeravontuur in het bos tot een lekkere wandeling door het park, is behalve gezond ook ontzettend leuk! Om je te inspireren om eropuit te gaan, selecteerden we in deze blog 6 leuke activiteiten (voor jong én oud) in de natuur. Gezond bezig zijn was nog nooit zo leuk!

 

1. Een spannende GPS-speurtocht

Een GPS-speurtocht is een tocht waar je aan de hand van coördinaten op zoek gaat naar een eindpunt waar vaak een leuke verrassing op je wacht. Er is geen sprake van een vaste route en je bepaalt dus helemaal zelf hoe je bij het eindpunt komt. Vroeger had je hier GPS-apparatuur voor nodig, maar tegenwoordig – lang leve de technologie – kun je hier ook gewoon je smartphone voor gebruiken. Er bestaan veel georganiseerde GPS-tochten (soms tegen betaling) waar je begint op een vast startpunt en onderweg bijvoorbeeld vragen beantwoordt om bonuscoördinaten te verzamelen. Maar er bestaan ook leuke gratis apps zoals Geocaching waar je op zoek gaat naar ‘schatten’ die overal in Nederland verstopt liggen.

 

2. Spelletjes in de natuur

Spelletjes doen in de natuur is een leuke manier om van de omgeving te genieten en ondertussen lekker actief bezig te zijn. We kennen allemaal verstoppertje, maar heb je bijvoorbeeld weleens gehoord van levend Stratego of vlaggenroof? Super leuk en spannend om met een grotere groep mensen te doen. Zoek je een leuke activiteit om samen met je kinderen te doen? Neem dan bijvoorbeeld eens een kijkje op de website van Natuurmonumenten: daar vind je veel leuke activiteiten en spelletjes voor kinderen in de natuur. Of bijvoorbeeld de Dierenvriendjespaden van Staatsbosbeheer zijn echt een aanrader om spelend de wildernis te verkennen. En kijk eens op je stappenteller aan het einde van de dag: wedden dat je je stappendoel behaald hebt.

 

3. Eten zoeken in de natuur

Een andere zeer vermakelijke manier om eropuit te trekken in de wildernis, is om net als onze voorouders op zoek te gaan naar eten in de natuur. Ga bijvoorbeeld op zoek naar tamme kastanjes, bramen of paddenstoelen. Maar let wel op: aan wildplukken zitten wel een aantal regels verbonden (hier vind je ze). Ook is het belangrijk dat je weet wat je plukt: is de champignon de enige paddenstoelensoort die kent, focus je dan liever op het plukken van iets anders 😉

 

4. Kamperen in de wildernis

’s Avonds moe en voldaan in je slaapzak kruipen en de volgende ochtend wakker worden van vrolijk fluitende vogeltjes: overnachten in de natuur is een bijzondere ervaring. In Nederland, in tegenstelling tot in bijvoorbeeld Zweden, is echt ‘wildkamperen’ verboden. Wel zijn er in ons land heel veel natuurkampeerterreinen waar je alsnog die ‘slapen in de wildernis’ ervaring kunt beleven. Een leuk idee voor een mooi hike-avontuur is bijvoorbeeld om twee natuurcampings uit te kiezen die op loopafstand van elkaar af liggen en dan van de ene camping naar de andere te navigeren met kaart en kompas – zonder stiekem op je telefoon te kijken.

 

5. Dieren spotten

Op zoek gaan naar dieren in de natuur is een hele spannende en leuke activiteit. Ontwaak de Freek Vonk in je en trek gewapend met verrekijker en een safarihoed de wildernis in. In de Nederlandse bossen kun je als je je ogen én oren openhoudt namelijk bijzondere dieren zien: van edelherten en bevers tot bijzondere vogels. Op sommige plekken in het bos zijn er speciale wildkijkschermen geplaatst, waar je de dieren perfect kunt observeren zonder dat ze je in de gaten krijgen en de benen nemen. Let ook op sporen van dieren zoals pootafdrukken: dat is vaak een teken dat ze in de buurt zijn. En nog een pro-tip: zorg ervoor dat je de wind niet in de rug hebt, want veel wilde dieren hebben een fantastisch reukvermogen en kunnen je op grote afstand ruiken.

 

6. Avontuur dicht bij huis

De laatste tip die we je mee willen geven, is dat je mooie natuur en avontuur niet altijd ver van huis hoeft te zoeken. Een lekker rondje door het park in je lunchpauze kan ook al wonderen doen voor je gemoedstoestand én gezondheid. Stop even om te kijken naar een eend waar sierlijk 6 pulletjes achteraan zwemmen of sla een vreugdekreet wanneer de eerste krokussen uit de grond komen: de natuur is overal om ons heen.       

Healthcoin helpt werknemers om op een toegankelijke en leuke manier aan de slag te gaan met een gezonde leefstijl. Werk jij binnen een organisatie en durf je de strijd met je collega’s aan te gaan, bijvoorbeeld in één van onze challenges? Of wil je als organisatie ons product vrijblijvend testen? Plan direct een afspraak in met ons team en je krijgt een demo en een gericht voorstel binnen een half uur! Of neem voor vragen gerust contact met ons op.