Zo weet je wat je eet! 

Quizvraag: hoeveel van de volgende stoffen herken jij? Kaliumlactaat, natriumascorbaat, xanthaangom, mononatriumglutamaat en carboxymethylcellulose? De kans is groot dat je geen idee hebt wat deze stoffen zijn, maar ze wel dagelijks eet. Best een vreemd idee toch? Meer dan de helft van onze dagelijkse energie-inname komt namelijk van bewerkt voedsel, waar je de eerdergenoemde stoffen vaak in terugvindt. Van frisdranken, koek en chips weten we vaak wel dat ze niet gezond zijn en de nodige toegevoegde stoffen bevatten. Maar ook producten die we als ‘gezond’ ervaren, zoals brood, ontbijtgranen en vruchtensap, kunnen naast veel suiker en zout, toegevoegde stoffen bevatten en minder gezond zijn dan ze worden gepresenteerd. Benieuwd wat jij eigenlijk allemaal eet? We maken je graag wegwijs in de supermarkt.  

 

Leer etiketten lezen 

Een goede eerste stap is om beter etiketten te leren lezen. Let allereerst op de ingrediënten: ze staan altijd in volgorde van hoeveelheid, van het meest naar het minste. Naast een aantal ingrediënten die je waarschijnlijk herkent, kun je er ook de zogeheten E-nummers vinden – van één tot een hele waslijst. Deze nummers zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, afhankelijk van hun functie in voedsel, denk aan kleurstoffen, antioxidanten en conserveermiddelen (hier kun je ze gemakkelijk opzoeken). Wil je minder bewerkt voedsel eten, dan is een goede vuistregel: hoe korter de ingrediëntenlijst hoe beter. Bij maximaal 5 ingrediënten zit je vaak goed. Als je een ingrediënt niet kunt uitspreken of niet herkent, is de kans groot dat het een kunstmatige toevoeging is!  

 

Pro tip: OpenFoodFacts is een superhandige app waarmee je producten in de supermarkt kunt scannen. De app geeft een score hoe gezond het product is voor jou (en de planeet).   

 

Neem gezondheids-claims met een ‘korreltje zout’ 

Gezondheidsclaims op verpakkingen kunnen helaas flink misleidend zijn: ‘vetvrij’ betekent vaak vol met suikers en ‘light’ producten kunnen alsnog ongezond zijn door toevoegingen zoals transvetten of te veel zout. Het is goed om in je achterhoofd te houden dat producten die 5 gram of minder koolhydraten (meestal suikers) bevatten en minder dan 1,5 gram zout (per 100 gram), in de gezonde hoek zitten. Kijk met deze cijfers in je achterhoofd maar eens op de etiketten van ‘gezonde’ producten zoals, cruesli, vruchtenyoghurt en energierepen (en schrik niet).   

 

Wat maakt minder toevoegingen eigenlijk gezonder? 

Dat te veel zout en suiker slecht voor ons is, weten we inmiddels wel. Maar hoe zit dat met al die toevoegingen in ons eten, zijn ze echt zo ongezond? Dit hangt af van de stoffen die toegevoegd zijn en in welke mate. Producten met een oneindige waslijst aan E-nummers, worden in de wetenschap vaak aangeduid als ‘sterk bewerkt’ of ‘ultra bewerkt’. Wetenschappers zijn bezorgd over deze producten, omdat ze verband houden met problemen zoals obesitas, hart- en vaatziekten en kanker. Zo blijkt uit onderzoek dat een dieet met ultra-bewerkte voedingsmiddelen kan leiden tot een hogere calorie-inname en gewichtstoename. Vaker kiezen voor producten met natuurlijke en eerlijke ingrediënten, is gezonder en vaak zelfs lekkerder. 

 

Eet bewust en ga mee op supermarkt safari! 

Je hoeft geen voedingsdeskundige te zijn om gezonde keuzes te maken in de supermarkt. Door je alleen al bewuster te zijn van wat je eet en net iets vaker op een etiket te kijken, kun je al een groot verschil maken. Binnen het vitaliteitsprogramma van Healthcoin dagen we deelnemers uit om op ontdekkingsreis te gaan in de supermarkt en zichzelf uit te dagen met een challenge om etiketten te leren lezen.  

 

Bronnen:  

 

 

Wil je als organisatie graag investeren in vitaliteit op de werkvloer, wil je meer weten over onze aanpak of wil je ons product een keer vrijblijvend testen?Plan direct een afspraak inmet ons team en je krijgt een demo en een gericht voorstel binnen een half uur! Heb je nog andere vragen? Neem gerustcontactmet ons op.