Wat te doen tegen vermoeidheid? 5 eenvoudige tips

Ken je dat gevoel wanneer je na een werkdag thuiskomt en doodop bent? En dat terwijl je eigenlijk nog wilde eten bij vrienden, sporten of het huis opruimen. Met je laatste energie loop je naar de bank en plof je erop neer. Dit is helaas voor te veel mensen een herkenbaar scenario. En terwijl er niets mis is met een keer een dagje geen fut hebben, wordt het wel een probleem als vermoeidheid vaker voorkomt of zelfs chronische vormen aanneemt. In deze blog daarom 5 direct toepasbare tips om vermoeidheid te voorkomen en je energie terug te vinden.

 

1. Fysieke vermoeidheid of mentale vermoeidheid?

Het is allereerst belangrijk om het type vermoeidheid te herkennen waar je last van hebt. Grofweg kunnen we vermoeidheid opdelen in twee types: fysieke vermoeidheid en mentale vermoeidheid. Het eerste type ervaar je bijvoorbeeld na een zware fysieke inspanning zoals intensief sporten. Bij dit type vermoeidheid is het aan te raden om voldoende rust te nemen en mag je best even languit op de bank liggen.

Bij mentale vermoeidheid, te herkennen aan bijvoorbeeld een gebrek aan concentratie en een overprikkeld gevoel, is rusten vaak slechts een deel van de oplossing. Mentale vermoeidheid wordt vaak veroorzaakt door een teveel aan prikkels gedurende de (werk)dag. Dit komt omdat we 1001 dingen tegelijk aan het doen zijn en ons hoofd dat simpelweg niet allemaal kan verwerken. Enkele tips om meer mentale rust te ervaren zijn: meldingen op je telefoon en computer zo veel mogelijk uitzetten, probeer je langere tijd te focussen op één taak en neem tussen je taken door voldoende rust, bijvoorbeeld door een stukje te gaan wandelen.

 

2. Voeding en vermoeidheid

Wat zeker ook een grote rol speelt bij vermoeidheid en het voorkomen ervan, is je voeding. In een eerdere blog: Voeding tegen vermoeidheid – feiten en fabels, gaan we hier uitgebreid op in. Voor nu geven we je graag in het kort een aantal tips mee. Allereerst is het belangrijk om zo veel mogelijk ‘langzame suikers’ te eten i.p.v. ‘snelle suikers’. Snelle suikers (bijvoorbeeld in snoep en frisdrank) geven je een korte boost aan energie, maar laten je na verloop van tijd dubbel zo hard inkakken. Langzame suikers (denk aan: groeten, fruit, magere yoghurt, havermout en volkorenbrood) geven je veel geleidelijker energie waardoor je geen energiedip ervaart. Let daarnaast op je koffiegebruik: cafeïne geeft geen energie, het maskeert alleen tijdelijk je vermoeidheid. Drink ook niet te veel alcohol, zeker niet kort voor het slapengaan en zorg dat je voldoende ijzer binnenkrijgt in je dagelijkse voeding.

 

3. Blijf in beweging

Het klinkt een beetje tegenstrijdig misschien: meer bewegen als je al vermoeid bent. Want als er iets is waar je juist geen zin in hebt, is dat het vaak wel. Toch is voldoende beweging, minstens een half uur per dag en het liefst nog iets meer, wel een van de oplossingen om vermoeidheid te voorkomen. Op korte termijn zorgt het er namelijk voor dat er bloed en nieuwe energie door je lichaam gepompt wordt en dat je beter slaapt. Op lange termijn zijn de voordelen van bewegen eindeloos: zo bouw je onder andere een betere conditie op, word je sterker en kun je er een waslijst aan ziektes en aandoeningen mee voorkomen.

 

4. Breng ritme aan in je leven

Het aanbrengen van een vast ritme in je dagelijks leven is essentieel om vermoeidheid te voorkomen. Kijk maar naar de natuur, daar zie je overal ritme: de vogels beginnen vrolijk te fluiten wanneer de zon opkomt, de seizoenen wisselen elkaar netjes in dezelfde volgorde af en de maan draait iedere ‘maand’ een rondje om de aarde. Door ritme toe te passen in het leven en bijvoorbeeld iedere dag op dezelfde tijd op te staan en naar bed te gaan, ga je mee in dit natuurlijke ritme. Daarnaast geven ritme en routine in bredere zin je ook veel houvast. Door de dingen altijd op dezelfde manier te doen, kosten ze minder energie en creëer je rust in je hoofd.

 

5. Slapen

De laatste tip ligt nogal voor de hand, want iedereen snapt dat zonder voldoende slaap vermoeidheid op de loer ligt. Maar toch gaat het nog vaak fout. Uit cijfers blijkt zelfs dat meer dan 60% van alle Nederlanders zich ’s ochtends niet uitgeslapen voelt. En meer dan 80% geeft aan door slaapproblemen soms of regelmatig minder goed te presteren op het werk. Om vermoeidheid door een slechte nachtrust te voorkomen is het belangrijk om naast de kwantiteit van je slaap (het aantal uren dat je slaapt), ook naar de kwaliteit van je nachtrust te kijken. Enkele tips: kijk voor het slapengaan niet meer naar je telefoon of naar een ander scherm, nuttig geen zware maaltijd voor je naar bed gaat en zorg ervoor dat je slaapkamer koel, donker en stil is.

Meer slaaptips en uitleg over de slaapcyclus lees je in onze blog: Slaapritme: beter slapen kun je leren.

Healthcoin helpt werknemers om op een toegankelijke en leuke manier aan de slag te gaan met een gezonde leefstijl. Dit doen we bijvoorbeeld in onze Fitterapp, waar je collega’s uitdaagt met leuke gezondheid challenges. Werk jij binnen een organisatie en durf je de strijd met je collega’s aan te gaan of wil je als organisatie ons product vrijblijvend testen? Start een pilot of neem gerust contact met ons op.