Waarom een gezonde leefstijl juist nu zo belangrijk is

Waarom een gezonde leefstijl juist nu zo belangrijk is

Goed nieuws voor iedereen die binnen wil sporten: we mogen weer! Het besluit om tijdens de vorige lockdown alle binnenlocaties voor sporters te sluiten, heeft veel stof doen opwaaien. Want natuurlijk moeten we de juiste maatregelen nemen om het aantal coronabesmettingen en bijbehorende ziekenhuisopnames laag te houden, maar hoe verhoudt dat zich tot de voordelen die sporten en een gezonde leefstijl met zich meebrengen? Zeker nu uit onderzoek steeds meer blijkt dat een gezonde leefstijl wel degelijk invloed heeft op het ziekteverloop van corona, is dat een relevante vraag.

In deze blog kijken we terug op de afgelopen periode, bespreken we de relatie tussen een gezonde leefstijl en corona en leggen we je uit waarom het zo belangrijk is dat bewegen en een gezonde leefstijl opgenomen wordt in het beleid van de overheid.

 

Zijn we minder gaan bewegen door corona?

Afgelopen twee jaar zijn er meerdere onderzoeken verschenen die het beweeggedrag van Nederlanders tijdens de pandemie in kaart brachten. Zo bracht het NOC*NSF in een onderzoek naar voren dat het aantal mensen dat wekelijks sport in 2020 was gedaald naar 55%. Ook in 2021 zette deze negatieve trend door. Dit zijn de laagste percentages in de afgelopen zes jaar. Met name onder de groep kinderen tussen de 5 en 12 jaar was een zeer sterke afname te zien: in april 2020 sportte maar 35% van deze groep wekelijks, tegenover 80% in 2019. Een lichtpuntje is wel dat we steeds meer buiten en ongeorganiseerd bewegen: 39% van de deelnemers uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), beoefenden nieuwe of andere sporten dan voor corona en dit vond meer buiten en ongeorganiseerd plaats.

 

Een gezonde leefstijl als wapen tegen corona

Dat we minder zijn gaan bewegen is natuurlijk geen goed nieuws. Maar heeft dit ook daadwerkelijk invloed op het ziekteverloop van corona onder patiënten? Uit onderzoek blijkt helaas van wel. Zo blijkt onder andere dat coronapatiënten met een gemiddeld lagere fysieke activiteit ernstigere ziekteverschijnselen vertoonden dan mensen die fysiek actiever waren. Ook blijkt dat een gezonde eetstijl, met onder ander voldoende fruit, de ernst van de ziekteverschijnselen kan verminderen.

 

Het mentale en sociale aspect van bewegen

Maar bewegen heeft meer functies dan alleen fysiek gezond blijven – zeker tijdens deze pandemie. Bewegen heeft bijvoorbeeld ook mentale voordelen. De onzekerheid over onze eigen gezondheid en die van anderen, het thuiswerken, de langdurige lockdowns, zijn ons niet in de koude kleren gaan zitten en vragen om mentale weerbaarheid. Bewegen maakt ons mentaal sterker en laat ons bovendien, door alle geluksstofjes die vrijkomen, gelukkiger voelen. Daarnaast was het samen met anderen bewegen en sporten, met name tijdens de lockdowns, voor veel mensen een van de weinige manieren om nog sociaal contact te hebben. Een rondje wandelen of een stukje hardlopen met een vriend of vriendin werden veel meer dan voorheen onmisbare sociale activiteiten.

 

Slaan we (eindelijk) een nieuwe richting in?

Het belang van een gezonde leefstijl, specifiek voor het verder bestrijden van corona, maar in het algemeen om langer gezond en gelukkig te leven, is groot. Ook de overheid, ondanks dat je vraagtekens kon zetten bij het sluiten van alle binnenlocaties voor sporters, lijkt zich dit wel degelijk te beseffen. In het onlangs gepresenteerde regeerakkoord krijgt een gezonde leefstijl een dominantere rol: voeding moet gezonder worden, er komt een suikertaks op frisdrank en roken wordt duurder. Ook trekt het nieuwe kabinet miljoenen uit om extra in sport en bewegen te investeren. Wij van Healthcoin, als ambassadeurs van een gezonde leefstijl, worden hier blij van. We zullen blijven strijden om gezonder leven leuker en laagdrempeliger te maken. Want ondanks dat we met z’n allen de goede richting in lijken te slaan, zijn we er nog lang niet!

Healthcoin helpt werknemers om op een toegankelijke en leuke manier aan de slag te gaan met een gezonde leefstijl. Dit doen we bijvoorbeeld in onze FitterUp app, waar je collega’s uitdaagt met leuke gezondheid challenges. Werk jij binnen een organisatie en durf je de strijd met je collega’s aan te gaan of wil je als organisatie actief werken aan fittere medewerkers? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en leer meer over de mogelijkheden voor jouw organisatie!