Last van vermoeidheid? Dan ben je niet de enige. Meer dan de helft van de Nederlanders voelt zich niet uitgeslapen in de ochtend en 10% geeft zelfs aan langdurige hinder te ondervinden van vermoeidheid. In een poging vermoeidheid bestrijden te lijf te gaan, proberen we van alles. Het is wat dat betreft geen verrassing dat de relatie tussen voeding tegen vermoeidheid zo’n hot topic is.
En dat er een relatie bestaat tussen voeding en vermoeidheid is een feit. Zo weet ook de commerciële wereld, die hier slim op inspelen door het ene na het andere ‘wondermiddel’ tegen vermoeidheid op de markt te brengen. En alhoewel sommige middelen zeker hun werking hebben, is enige nuancering meestal op zijn plaats. Om erachter te komen welke voeding tegen vermoeidheid nu wel of niet werkt en wat de relatie is tussen beide, zetten we een aantal feiten en fabels voor je op een rijtje.
FEIT: ‘Slechte suikers’ maken je moe
Iedereen heeft er weleens last van: een flinke ‘after dinner dip’. Op zich niets mis mee, maar als je je vaak vermoeid voelt na het eten, kan het zijn dat je te veel slechte suikers tot je neemt. Slechte suikers vinden we terug in geraffineerd voedsel, bijvoorbeeld snoep of frisdrank, maar ook in op het oog gezondere producten zoals brood en pasta. Deze ‘snelle suikers’ geven je een korte boost in energie doordat je bloedsuikerspiegel flink stijgt, maar daarna kak je dubbel zo hard in. Kies daarom liever voor ‘langzamere suikers’ en eet voldoende vezels, denk aan: groeten, fruit, magere yoghurt, havermout, volkoren brood of volkoren pasta.
FABEL: Kruiden zijn dé oplossing tegen vermoeidheid
Kruiden zijn zeker niet ongezond en sommige kruiden bevatten stoffen zoals antioxidanten die vermoeidheid (indirect) tegen kunnen gaan. Maar er bestaat helaas geen ‘heilig’ kruid dat je vermoeidheid als sneeuw voor de zon doet verdwijnen – al beweren sommige bedrijven anders. Een bijkomend nadeel aan kruiden is dat het lastig is om er veel van binnen te krijgen. Neem bijvoorbeeld knoflook: zeker gezond, maar word jij (en je omgeving) er blij van als er 10 tenen door het eten gaan – waarschijnlijk niet. Een goede stelregel van Iris Groenenberg, specialist bij het Voedingscentrum als het aankomt op de heilzame werking van kruiden is: “Wanneer het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook” (zie dit artikel).
FEIT: Groente en fruit helpen tegen vermoeidheid
Dit is zeker waar. De vitamines en mineralen die je binnenkrijgt bij het eten van groente en fruit zijn van essentieel belang voor een gezonde leefstijl en goede energiehuishouding. Ze zorgen er namelijk voor dat je lichaam energie uit vetten, koolhydraten en eiwitten kan halen. Een tekort aan deze belangrijke bouwstoffen zorgt al snel voor een futloos en vermoeid gevoel. Aanraders voor groenten met veel vitamines en mineralen zijn bijvoorbeeld wortels en broccoli. Kiwi’s en sinaasappels scoren goed binnen de categorie fruit.
FABEL: Koffie geeft je ‘extra’ energie
De koffiefanaten onder ons zullen beweren dat deze stelling echt geen fabel is, want wie raakt er nu niet opgepept van een goede dubbele espresso. Dat klopt: koffie kan je een flinke energieboost geven en vermoeidheid tegengaan. Maar koffie geeft je géén ‘extra’ energie. Het enige wat de stof cafeïne namelijk doet, is je vermoeidheid maskeren. De neurotransmitter adenosine, ook wel het ‘slaapmolecuul’ genoemd, zorgt ervoor dat we gedurende de dag steeds vermoeider worden en uiteindelijk in slaap vallen. Cafeïne bindt zich aan de adenosine receptor, waardoor je wel moe wordt, maar dit niet merkt. Dit kan als gevolg hebben dat je steeds later gaat slapen en de volgende dag vermoeid wakker wordt – snakkend naar een bak koffie.
FEIT: Een tekort aan ijzer zorgt voor vermoeidheid
Hier kunnen we kort over zijn: dit is zeker het geval. In een recent verschenen wetenschappelijk onderzoek blijkt zelfs dat wereldwijd maar liefst 1,2 miljard mensen een tekort aan ijzer in hun lichaam hebben, met veel vervelende klachten als gevolg zoals: vermoeidheid, hoofdpijn, zweten en rusteloze benen. Gelukkig is een tekort aan ijzer meestal op te lossen met een gezond en gevarieerd eetpatroon. Vitamine C speelt een belangrijke rol bij de opname van ijzer in je lichaam, dus zorg dat je hier voldoende van binnenkrijgt.
Gezonde leefstijl helpt werknemers om op een toegankelijke en leuke manier aan de slag te gaan met een gezonde leefstijl. Dit doen we bijvoorbeeld in onze Fitterapp, waar je collega’s uitdaagt met leuke gezondheid challenges. Werk jij binnen een organisatie en durf je de strijd met je collega’s aan te gaan of wil je als organisatie ons product vrijblijvend testen? Start een pilot of neem gerust contact met ons op.