Van Fitbit tot groot digitaal gezondheidsecosysteem

De bomen vullen zich met groene blaadjes, er breekt steeds vaker een fijn zonnetje door en de dagen worden langer: het is lente! Deze heerlijke voorjaarskriebels geven ons energie en veel mensen krijgen zin om weer lekker naar buiten te gaan. De wandelschoenen of skeelers komen uit de kast tevoorschijn en ook de fiets maakt weer de nodige gezonde kilometers. Ontdek de wereld van een digitaal gezondheidsecosysteem

Dat mensen meer bewegen in het voorjaar is oud nieuws, maar wat wel opvalt is dat steeds meer mensen elektronische hulpmiddelen gebruiken bij het sporten en bewegen, er ontstaat een soort digitaal gezondheidssysteem. Afgelopen jaar liep dit percentage zelfs op naar iets meer dan 50% van de bewegende Nederlanders. Je kunt hierbij denken aan klassieke activity trackers zoals de Fitbit, maar ook aan apps en andere vormen van wearables. Wat hierbij opvalt is dat we niet per se meer één systeem gebruiken om onze gezondheid te meten en monitoren, maar steeds meer apparaten, software en data op een slimme manier aan elkaar koppelen. In deze blog zochten we voor je uit of dat goed nieuws is voor onze gezondheid en nemen we een kijkje in de toekomst van deze digitale ‘gezondheids ecosystemen’.

De Fitbit: 15 jaar geleden nog revolutionair

Activity trackers zoals de Fitbit, maar bijvoorbeeld ook een Garmin, waren toen ze zo’n 15 jaar geleden op de markt kwamen revolutionair. Met een handig horloge kon je je hartslag, de hoeveelheid beweging per dag, het aantal verbrande calorieën en zelfs je slaappatroon meten. De tijd stond op digitaal gebied alleen niet stil en tegenwoordig, ondanks dat activity trackers zoals Fitbit ook steeds meer functies krijgen, is het zeker niet meer de enige hardwarewaarmee we gezondheidsdata kunnen verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan smartphones die veel van deze functies tegenwoordig standaard hebben, maar ook aan ‘smart’ weegschalen, fitnesssokken met trackers, T-shirts die je hartslag en ademhaling meten en zelfs oorbellen die je beweging bijhouden.

Digitale ecosystemen zijn de trend

Een ‘Digitaal gezondheidsecosysteem’ is een populair begrip dat we zowel op het gebied van software als hardware – en een combinatie ervan – steeds vaker voorbij zien komen. Maar wat bedoelen we hier precies mee en hoe krijgt deze trend vorm in de digitale gezondheidswereld? We spreken van digitale ecosystemen wanneer verschillende software en hardware aan elkaar gekoppeld worden en alle data op één plek verzameld wordt. In het geval van gezondheid, en alle digitale mogelijkheden op dit gebied, betekent dit bijvoorbeeld dat wanneer je op de weegschaal (hardware) staat, je je gewicht gelijk terugziet in een gezondheidsapp (software). Die app is vervolgens bijvoorbeeld ook weer gekoppeld aan je horloge of een andere wearable die je beweging trackt en zo ontstaat er één groot ‘ecosysteem’ waarin al jouw gezondheidsdata opgeslagen staat.

Alle gezondheidsdata op één plek, wat is daar het voordeel van?

Door al jouw gezondheidsdata in één omgeving op te slaan en te monitoren, kun je heel nauwkeurig in de gaten houden hoe je gezondheid zich (positief of negatief) ontwikkelt om je digitaal gezondheidsecosysteem te optimaliseren. Ook kan het mensen motiveren om specifieke gezondheidsdoelen voor zichzelf te stellen en hier stapsgewijs naartoe te werken. Naast dat je deze data zelf kunt monitoren, kun je anderen – en hier wordt het nog interessanter – ook toegang geven tot deze data. Zo kan bijvoorbeeld een leefstijlcoach jou aan de hand van jouw persoonlijke gezondheidsdata veel gerichter adviseren en zien waar het goed gaat, maar ook waar de verbeterpunten liggen. En dan hebben we tegenwoordig natuurlijk ook AI nog dat aan de hand van jouw gezondheidsdata patronen kan herkennen en in de toekomst misschien zelfs voorspellingen over je gezondheid kan doen.

Hoe Healthcoin inspeelt op deze ontwikkelingen

Healthcoin moedigt alle ontwikkelingen die ons fysiek en mentaal gezonder maken aan en probeert altijd voorop te lopen als het gaat om het toepassen van de nieuwste technieken en mogelijkheden. Zo krijgen alle deelnemers aan ons vitaliteitsprogramma binnenkort toegang tot de Persoonlijke Gezondheidsomgeving van Quli. Een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) is een digitaal portaal waar je al je persoonlijke informatie op het gebied van zorg en gezondheid terugvindt en dus je eigen digitaal gezondheidsecosysteem creëert. Het vitaliteitsprogramma van Healthcoin kan eenvoudig toegevoegd worden aan jouw PGO. Zo kunnen deelnemers bijvoorbeeld een leefstijlcoach koppelen aan hun programma die inzicht heeft in de gezondheidsdata van de deelnemer en zo heel gericht advies kan geven. In deze video leggen we je uit hoe dat precies werkt.

Behalve voor individuen is deze gezondheidsinformatie ook voor werkgevers zeer waardevol: Wat zijn bijvoorbeeld risicofactoren op het gebied van gezondheid die we herkennen? Waar kun je als organisatie nog meer gezondheidswinst behalen? Hoe kan werkstress verlaagd worden en hoe beperk je verzuim als gevolg een ongezonde leefstijl? Door op een slimme en verantwoorde manier gezondheidsdata van werknemers te verzamelen en analyseren, helpen wij organisaties bij het beantwoorden van deze vragen.

Healthcoin helpt werknemers om op een toegankelijke en leuke manier aan de slag te gaan met een gezonde leefstijl. Werk jij binnen een organisatie en durf je de strijd met je collega’s aan te gaan of wil je als organisatie ons product vrijblijvend testen? Plan direct een afspraak in met ons team en je krijgt een demo en een gericht voorstel binnen een half uur! Of neem voor vragen gerust contact met ons op.