We eten als Nederlanders steeds minder dierlijke producten. Dat zie je terug in het groeiende aanbod van plantaardige producten in de supermarkt en ook in restaurants zie je steeds vaker een alternatief voor vlees op de menukaart staan. Onderzoek van het RIVM bevestigd deze trend ook. Zo is de verhouding dierlijke/plantaardige eiwitten in het Nederlandse voedingspatroon in de periode 2007-2010 van respectievelijk 62/38 procent verschoven naar 57/43 in 2019-2021. Wil jij weten of dit puur een ‘hype’ is of dat echt meer mensen overtuigd zijn van een vegetarisch of vegan eetpatroon? En ben je benieuwd naar de voor- en nadelen van een plantaardig(er) dieet of kan je wel wat tips gebruiken op dit gebied? Lees dan verder.
Een trend of niet, toch vinden veel mensen het ook lastig om minder dierlijke producten te eten. Een frikandel speciaal, een gebakken ei met spek of een kop erwtensoep met extra veel rookworst: we kunnen er maar moeilijk afstand van doen. We vinden het niet alleen lekker, we zijn eraan gewend en het is misschien zelfs wel een beetje onderdeel geworden van onze cultuur. Maar wat als plantaardig(er) eten een positief effect heeft op klimaat en milieu, dierenwelzijn én je gezondheid? Onder het motto ‘proberen kan geen kwaad’, dagen we deelnemers van het vitaliteitsprogramma van Healthcoin uit om tijdens de Nationale Week Zonder Vlees plantaardiger te eten.
De voordelen van plant-aardig eten
Een boost voor je gezondheid
Plantaardig eten heeft verschillende voordelen voor je gezondheid. Dit komt onder andere heel duidelijk naar voren in een recent onderzoek waarin 22 eeneiige tweelingen een interessant wetenschappelijk experiment ondergingen. De tweelingen werden opgesplitst in twee groepen, waarvan de ene helft 8 weken lang een gezond omnivoor dieet at en de andere helft 8 weken lang een gezond plantaardig dieet at. De resultaten logen er niet om en waren zelfs voor de onderzoekers verrassend. De deelnemers die een plantaardig dieet volgden hadden onder andere 20% lagere insulinewaarden, 12% lagere LDL-cholesterol waarden (de slechte cholesterol) en verloren 3% lichaamsgewicht, in tegenstelling tot hun broers of zussen met een omnivoor dieet. En dat is slechts 8 weken!
Kijktip: over dit onderzoek is een leuke en inspirerende Netflix serie gemaakt. Deze populaire serie heet: “You Are What You Eat: A Twin Experiment”.
Beter voor klimaat en milieu
De productie van vlees is slecht voor het milieu en heeft negatieve effecten op het klimaat. Voor het produceren van een kilo rundvlees is bijvoorbeeld zo’n 5 kilo plantaardig voedsel nodig. Ook kost het produceren van een kilo rundvlees (schrik niet) zo’n 15.000 liter water – een hele hoop douchebeurten. Tel daar nog het transport van de dieren en het veevoer bij op en de grote hoeveelheid land die nodig is voor de dieren om op te leven. Al met al resulteert dit in een forse ‘voedselvoetafdruk’, denk onder andere aan de CO₂-uitstoot, voor het produceren van dierlijk voedsel. Voor het produceren van plantaardig voedsel is deze voetafdruk vele malen kleiner.
Dierenwelzijn
Ook op het gebied van dierenwelzijn is het logischerwijs beter om plantaardig te eten. We kopen dierlijke producten netjes verpakt en al in de supermarkt en dat maakt het gemakkelijker om onze ogen te sluiten voor de manier waarop vlees geproduceerd wordt. Helaas gebeurt dit nog lang niet altijd op een diervriendelijke manier. Denk daarbij aan ongezonde leefomstandigheden voor dieren zoals veel te kleine hokken, dieren die op een onnatuurlijke manier doorgefokt worden en schrijnende toestanden bij het vervoeren van de dieren naar slachthuizen. Helaas is ‘het is zielig voor dieren’ nog niet een algemeen maatschappelijk geaccepteerd argument om geen dierlijke producten te eten, terwijl een hart voor dieren en oog voor dierenwelzijn een heel legitiem argument zou moeten zijn om geen of minder dierlijke producten te eten.
Waar moet je op letten als je plant-aardig(er) eet?
Hou je voedingsstoffen in balans
Een dieet waarin je minder of geen dierlijke producten eet, heeft invloed op de voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Zoals we eerder al aangaven heeft een plantaardig dieet verschillende gezondheidsvoordelen, maar je moet wel opletten dat je voldoende van de belangrijkste voedingsstoffen binnenkrijgt. Gelukkig zijn er op deze site van het voedingscentrum verschillende alternatieven voor vlees te vinden en staat het internet vol met lekkere en voedzame plantaardige recepten. Zo zit er ijzer in vlees, maar bijvoorbeeld ook in groenten zoals spinazie, andijvie en sla en in graanproducten zoals brood (liever wel volkoren dan wit). Eiwitten die je normaal gesproken uit dierlijke producten zoals kaas, melk en eieren haalt, kun je bijvoorbeeld ook uit bonen, noten, peulvruchten, erwten, linzen en soja halen. Vitamine B12 is, zeker als je volledig plantaardig eet, wel een voedingsstof om in de gaten te houden. Deze vitamine vind je namelijk terug in zeer weinig plantaardige producten. Gelukkig bestaan er wel plantaardige producten die ermee verrijkt zijn en bestaan er vitamine B12-tabletten om deze voedingsstof aan te vullen.
Tip: gebruik de Mijn Eetmeter app van het Voedingscentrum als je twijfelt of je de juiste en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Vul in wat je op een dag gegeten hebt en de app houdt precies bij of je genoeg voedingsstoffen en calorieën binnenkrijgt.
Zout, zouter, zoutst
Voor een plantaardig dieet – net als voor ieder ander dieet – geldt dat het verstandig is om op de hoeveel zout te letten die je binnenkrijgt. Sommige vleesvervangers zoals kant-en-klare vegaburgers (bewerkt voedsel) bevatten volgens de Consumentenbond te veel zout. Dit betekent zeker niet dat het geen gezond alternatief is op een stukje vlees, maar probeer het wel aan te vullen met onbewerkte producten zoals verse groenten of fruit. Sowieso geldt, plantaardig of niet, dat bewerkt voedsel meestal niet de gezondste keuze is. Bewerkt voedsel bevat naast veel zout vaak ook suiker en verzadigd vet en daarentegen weinig vitamines. Dit geldt voor bewerkte plantaardige producten en zeker ook voor bewerkte dierlijke producten. Bekende bewerkte vleesproducten zoals ham, worst,paté en alle gepaneerde stukjes vlees bevatten in de regel te veel zout en kunnen zelfs, zo blijkt uit onderzoek, darmkanker veroorzaken.
Doe je eigen plant-aardig challenge!
Ben jij benieuwd of plantaardiger eten iets voor jou is? Hou dan je eigen plant-aardig challenge. Op het gebied van voeding dagen we deelnemers van het vitaliteitsprogramma van Healthcoin vaak uit om eetwissels te maken. Eetwissels zijn kleine veranderingen die passen binnen jouw eetpatroon waarmee je op lange termijn grote gezondheidsvoordelen kunt bereiken! Enthousiast? Wissel ook eens je stukje vlees in voor een plantaardig alternatief of wissel een bewerkt product met veel zout in voor een onbewerkt alternatief.
—
Healthcoin helpt werknemers om op een toegankelijke en leuke manier aan de slag te gaan met een gezonde leefstijl. Werk jij binnen een organisatie en durf je de strijd met je collega’s aan te gaan of wil je als organisatie ons product vrijblijvend testen? Plan direct een afspraak in met ons team en je krijgt een demo en een gericht voorstel binnen een half uur! Of neem voor vragen gerust contact met ons op.
Bronnen
- https://www.voedingscentrum.nl/nl/duurzaam-eten/waarom-is-minder-vlees-eten-beter-voor-gezondheid-en-milieu.aspx
- https://natuurenmilieu.nl/themas/eten-drinken/vegetarisch-eten/alles-over-plantaardig-voedingspatroon/
- https://www.clo.nl/indicatoren/nl059802-verschuiving-naar-een-meer-plantaardig-eetpatroon
- https://nos.nl/artikel/2065160-who-bewerkt-vlees-kan-darmkanker-veroorzaken
- https://www.hartstichting.nl/oorzaken/cholesterol
- https://www.utwente.nl/nieuws/2011/1/176997/vleesrijk-dieet-aanslag-op-zoetwatervoorraad
- https://go.nature.com/3wMgdC3