Overgewicht – feiten en fabels
“Zo moet je die dikzak eens zien, die mag ook wel wat minder eten.” Eén van de vele uitlatingen die mensen met overgewicht vaak toegeworpen krijgen. Omdat er een idee heerst dat overgewicht iets is waar je altijd zelf ‘gemakkelijk’ iets aan kan doen – eet wat minder of ga een keer sporten – kijken we al snel neer op mensen die te zwaar zijn. Behalve dat dit over het algemeen niet bijdraagt aan het zelfbeeld van mensen met overgewicht, is het ook simpelweg niet juist dat iedereen met overgewicht hier gemakkelijk iets aan kan doen. Overgewicht is een zeer complex (maatschappelijk) probleem, waar nog altijd veel misverstanden over bestaan. In een poging deze uit de wereld te helpen, zetten we een aantal feiten en fabels voor je op een rijtje.
FEIT: Overgewicht is gevaarlijk
Overgewicht, moeten we ons daar nu echt druk om maken? Het antwoord is ‘ja’. Met name mensen met obesitas (ernstig overgewicht met een BMI tussen de 30 en 35) lopen meer kans op een hele waslijst aan ziekten en aandoeningen. Denk hierbij aan: hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, suikerziekte, artrose, kanker, rugpijn en slaapstoornissen. Voor mensen met een BMI van tussen de 25 en 30 (overgewicht) zijn de directe gevaren op ziekten en klachten minder groot, maar de kans neemt wel toe.
FABEL: Overgewicht is een keuze
Deze redenatie is veel te kort door de bocht. Zo meent ook prof. dr. Liesbeth van Rossum, onder andere bekend van haar boek VET belangrijk waarin ze alle fabels en feiten omtrent overgewicht op een rijtje zet (aanrader!). “Ons denkbeeld over de obesitas-epidemie is te simpel.” Volgens haar wordt er te weinig aandacht besteed aan de oorzaken van overgewicht en richten we ons te snel op de behandeling ervan. “Bij patiënten met overgewicht kan dit een genetische of hormonale oorzaak hebben, maar bijvoorbeeld ook ontstaan als bijwerking van medicijngebruik. Het is daarom belangrijk om eerst in een diagnose de oorzaken vast te stellen en pas dán te gaan behandelen.”
FABEL: Lichaamsvet is slecht
Sterker nog: het hebben van lichaamsvet is juist heel belangrijk voor een gezond lichaam. Zelfs zo belangrijk dat je zonder lichaamsvet niet kan leven. Vetweefsel communiceert namelijk actief met andere organen zoals het hart en de darmen, maar ook met de hersenen. Daarnaast maakt vetweefsel hormonen aan die een belangrijke rol spelen bij de stofwisseling en vruchtbaarheid. Dun, dunner, dunst is dus niet het advies: een gezond, gebalanceerd lichaam is het streven.
FEIT: Afvallen is meer dan minder eten
We zien nog te vaak dat mensen met overgewicht die af willen vallen een bepaalde periode minder gaan eten of een streng dieet volgen. Op korte termijn heeft dit vaak het gewenste effect, maar wanneer ze stoppen met het dieet, zitten ze binnen no time weer op hun oude gewicht: het welbekende ‘jojo-effect’. Het probleem is namelijk dat ze weer vervallen in hun oude leefstijl en leefpatronen en dat is precies waar het fout gaat. Succesvol afvallen betekent het veranderen van je leestijl. Een gezonde leefstijl gaat natuurlijk deels over gezond eten, maar ook net zo goed over voldoende beweging, goed slapen en lekker in je vel zitten. Wanneer het je lukt om je leefstijl blijvend te veranderen, kun je pas echt succes boeken.
Healthcoin helpt werknemers om op een toegankelijke en leuke manier aan de slag te gaan met een gezonde leefstijl. Dit doen we bijvoorbeeld in onze Fitterapp, waar je collega’s uitdaagt met leuke gezondheid challenges. Werk jij binnen een organisatie en durf je de strijd met je collega’s aan te gaan of wil je als organisatie ons product vrijblijvend testen? Start een pilot of neem gerust contact met ons op.