Hoe ‘werkgelukkig’ ben jij?

Waar denk jij als eerste aan bij werkgeluk? Een goed salaris, fluitend naar je werk fietsen, een mooie auto van de zaak of vriendelijke collega’s? Werkgeluk is een belangrijk thema dat zowel werknemers als werkgevers aangaat. Ondanks dat we allemaal wel een beeld hebben bij werkgeluk, vinden we het nog lastig om precies te benoemen wat ons gelukkig maakt op de werkvloer en wat juist niet. Daarom helpen we je graag een handje in jouw persoonlijke zoektocht naar werkgeluk. We doen dit door je onder meer uit te leggen wat werkgeluk precies is, waar ons werkgeluk volgens de wetenschap op gebaseerd is, wat de relatie tussen werkgeluk en vitaliteit is en hoe je zelf met werkgeluk aan de slag kunt gaan. 

 

Wat is werkgeluk? 

We horen de term werkgeluk steeds vaker voorbij komen, maar toch heeft het woord de Dikke van Dale nog niet gehaald. Dus dan wagen we zelf een poging: “Het ervaren van een aangenaam gevoel, plezier en positieve emoties op je werk”, zou onze suggestie zijn. Toch zegt zo’n algemene omschrijving weinig over wat werkgeluk voor jou betekent. Dit verschilt namelijk sterk van persoon tot persoon en is afhankelijk van externe factoren en natuurlijk van je eigen persoonlijkheid. Wel kunnen we iets zeggen over waar werkgeluk voor de meeste mensen op gebaseerd is. 

 

Waar is ons werkgeluk op gebaseerd? 

Verschillende wetenschappers hebben zich over dit vraagstuk gebogen, bijvoorbeeld Ap Dijksterhuis, schrijver, geluksexpert en hoogleraar sociale psychologie. Hij schreef zelfs een boek over geluk, met de bijpassende naam ‘Op naar geluk’, waar het thema werkgeluk uitgebreid aan bod komt. In zijn boek benoemt hij een aantal pijlers voor werkgeluk. Zo is het belangrijk dat we betekenis uit ons werk halen en dat we iets doen wat nuttig voelt en ons voldoening geeft. We willen daarnaast verbondenheid voelen, bijvoorbeeld met collega’s. Ook willen we onze competenties benutten en daar af en toe een schouderklopje voor krijgen. En als laatste is autonomie een belangrijke pijler voor werkgeluk: we willen zelf beslissingen kunnen maken en vrijheid voelen. En een goed salaris of een mooie auto van de zaak dan? Nee, ook de wetenschap lijkt de wijsheid ‘geld maakt niet gelukkig’, te onderschrijven. Wel kun je in sommige gevallen je geld besteden aan dingen die je gelukkiger maken, maar een multimiljonair is zeker niet per definitie gelukkiger dan ‘Jan Modaal’. 

 

Vitaliteit en werkgeluk 

Wij als ambassadeurs van een vitale werkvloer zijn natuurlijk ook benieuwd of er een relatie bestaat tussen vitaliteit/gezondheid en werkgeluk. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat die relatie zeker bestaat. Zo blijkt uit een onderzoek dat het ervaren van werkgeluk ervoor zorgt dat werknemers minder mentale klachten ervaren en minder vaak een burn-out hebben. Een ander onderzoek steunt deze bevindingen en voegt er nog aan toe dat gelukkige werknemers zich minder vaak ziek melden en productiever zijn op de werkvloer. Niet zo gek dus dat werkgeluk ook onder werkgevers een steeds populairder begrip is. Zeker als we in het achterhoofd houden dat stress op de werkvloer nog altijd beroepsziekte nummer één is.      

 

Onderzoek je eigen werkgeluk 

Maar hoe kom je erachter hoe ‘werkgelukkig’ jij nu bent? Er zijn verschillende manieren om dit voor jezelf te onderzoeken. Pak bijvoorbeeld een vel papier, deel het op in twee vakken en schrijf aan de ene kant op wat je leuk vindt aan je werk en aan de andere kant wat je minder leuk vindt aan je werk. Hou daarbij de eerder genoemde pijlers voor werkgeluk in het achterhoofd. Binnen het vitaliteitsprogramma van Healthcoin dagen we deelnemers met de LOOPbaan challenge uit te gaan lopen én na te denken over het thema werkgeluk aan de hand van een aantal vragen die we voor de deelnemers hebben klaargezet. Door actief bezig te zijn met werkgeluk – op welke manier dan ook – kom je vaak tot bijzondere inzichten en ontstaan er vanzelf verfrissende ideeën. 

 

Aan de slag met werkgeluk 

Wat is de conclusie van jouw werkgeluk onderzoek? Heb je een fantastische droombaan, ben je doodongelukkig op je werk of ligt de waarheid ergens in het midden? Dit laatste is voor veel mensen het geval. Ze zijn redelijk tevreden met hun baan, ze zien geen noodzaak om ander werk te zoeken, maar ruimte voor verbetering is er wel. Het is te eenvoudig om te zeggen dat geluk op de werkvloer een keuze is, maar soms helpt het wel om je te realiseren dat je zelf de baas mag zijn over jouw werkgeluk. Dat is niet gemakkelijk en vergt inzet en actie, maar als je stil blijft zitten, weet je zeker dat er niets verandert. Op de Healthcoin kalender van deze maand staat een foto van een olifant met de quote ‘Een pad ontstaat door erop te lopen’. Want soms moet je, buiten de gebaande paden, je eigen olifantenpaadje creëren om jouw werkgeluk te vinden!           

 

Bronnen: 

 

Wil je als organisatie graag investeren in vitaliteit op de werkvloer, wil je meer weten over onze aanpak of wil je ons product een keer vrijblijvend testen? Plan direct een afspraak in met ons team en je krijgt een demo en een gericht voorstel binnen een half uur! Heb je nog andere vragen? Neem gerust contact met ons op.