Voel je fitter en energieker door slim gebruik te maken van de energie-score op je activity tracker
Hoe meer je je telefoon gebruikt, hoe eerder-ie leeg is. Het lichaam werkt eigenlijk niet veel anders: fysieke inspanning en stress maken je batterij leeg en slaap en rust laden hem op. We hebben geen energiemeter zoals op een telefoon, maar gelukkig geeft ons lichaam constant energie-signalen af: van energiek uit je bed springen tot knikkebollen tijdens een meeting.
Naast het zelf herkennen van signalen van je lichaam, kunnen activity trackers tegenwoordig ook vrij nauwkeurig jouw energielevel meten en omzetten tot een energie-score. Bij activity trackers van Garmin heet het bijvoorbeeld de Body Battery functie en bij Fitbit de Daily Readiness Score. Als aanvulling op de signalen van je lichaam kan deze informatie zeer waardevol zijn om onder andere te bepalen wat jouw ‘energievreters’ zijn, hoe je op het juiste moment kunt pieken en hoe je ervoor zorgt dat jouw interne batterij nog sterker wordt. Hoe dit precies werkt en hoe je deze energie-scores het beste kunt lezen en toepassen, leggen we je hieronder uit.
Hoe berekent een activity tracker jouw energielevel eigenlijk?
Voordat we je uitleggen hoe je energie-scores op een slimme manier kunt gebruiken, eerst kort een stukje achtergrondinformatie. Want hoe weet een activity tracker eigenlijk wanneer jij vol met energie zit of juist toe bent aan een rustmomentje? Activity trackers zoals de Garmin en de Fitbit bepalen dit aan de hand van verschillende data, bijvoorbeeld aan de hand van slaapdata en je hartslagvariabiliteit (HRV) en verwerken dat tot een score die varieert van 0 tot 100. Even terug naar die hartslagvariabiliteit, want wat is dat precies? Heel in het kort komt het erop neer dat de tijd tussen opeenvolgende hartslagen varieert wanneer je actief bent en wanneer je rust.
Het gaat hier niet om de hoogte van je hartslag, maar om de variatie tussen de hartslagen. Wanneer de variatie tussen hartslagen hoog is – dit vindt allemaal onbewust plaats – ben je aan het rusten (het parasympatische ‘rust- en verteersysteem’). Een lage variatie daarentegen geeft juist aan dat je actief bent (het sympatische ‘vecht-of-vluchtsysteem’). Activity trackers kunnen die variatie meten en aan de hand daarvan bepalen wat je energielevel is.
Het meten van energielevels, wat levert mij dat op?
Het is natuurlijk best leuk om te weten wat je energielevel op een bepaald moment van de dag is. Toch wordt het pas echt interessant wanneer je weet hoe je deze data leest en er ook actief mee aan de slag gaat. Je zult dan al snel merken dat je veel meer grip krijgt op je energielevel en vitaler door het leven gaat. Hoe je dat doet, leggen we je hieronder uit in 3 voorbeelden.
1. Energievreters herkennen
Als je jezelf twee uur lang in het zweet werkt in de sportschool kost dat energie – dat weten we allemaal. Maar er zijn waarschijnlijk ook veel activiteiten waarvan je je niet bewust bent dat ze zoveel invloed hebben op jouw energielevel. Denk hierbij aan stress, maar ook aan leuke activiteiten zoals naar de speeltuin gaan met je kinderen. Ook bijvoorbeeld het drinken van alcohol (uit onderzoek blijkt dat één glas al genoeg is) heeft invloed op jouw energieniveau doordat het zorgt voor een slechtere slaapkwaliteit. Welke activiteiten energie opleveren en welke activiteiten juist veel energie kosten, verschilt voor iedereen. Met een activity tracker die je energielevel meet, kun je voor jezelf achterhalen wat jou energie kost én wat je energie geeft.
2. Pieken op het juiste moment
Nadat je in kaart hebt gebracht welke activiteiten jou energie kosten (of opleveren), kun je nog een stapje verdergaan en deze inzichten gebruiken om je dag ‘energie-technisch’ slimmer in te richten. Stel je hebt bijvoorbeeld aan het einde van de middag een belangrijke meeting die je liever niet gapend bij wilt wonen. Zorg dan dat je vooraf een activiteit doet waarvan je weet dat het jouw lichaam weer oplaadt. Zo heb je zelf veel meer controle over je energielevel en kun je pieken op de momenten dat jij dat wilt.
3. Werken aan een sterkere batterij
Om nog een keer terug te komen op het voorbeeld uit de inleiding: als je je telefoon minder gebruikt, hoef je ‘m ook minder vaak op te laden. Als we op deze manier doorredeneren zou je ook kunnen denken ‘als ik de hele dag op de bank zit, blijft mijn batterij mooi vol’. Toch werkt dat net wat anders. Wij als mensen hebben namelijk de mogelijkheid om onze batterij sterker, maar ook zwakker te maken. Door actief te zijn op de juiste momenten, maar ook door een gezonde leefstijl in het algemeen, kunnen we de capaciteit van onze batterij flink vergroten en duurt het langer voordat de batterij leeg is – hoe mooi is dat!
Een belangrijke kanttekening
Het meten van jouw energielevel met behulp van een activity tracker zoals een Garmin of een Fitbit kan je heel goed helpen om jouw perfecte energiebalans te vinden. Toch is het altijd belangrijk om ook naar je lichaam te blijven luisteren. Geeft je smartwatch bijvoorbeeld aan dat je helemaal klaar bent voor een actieve uitdaging, maar voel je je allesbehalve fit, pak dan liever een rustmomentje of schakel wanneer nodig de hulp van een medische professional in.