Healthcoin op pad met een missie

“Een overheid die gezond gedrag beloont: dat is ons doel”

Op pad met een missie! Omdat we als Healthcoin opgevallen waren tijdens de afgelopen Olympische Winterspelen door onze bijdrage aan de Team NL Expo, werden we uitgenodigd in Rotterdam voor een groot congres van de Europese Volkspartij (in Europa bekend als de European People’s Party, vanuit Nederland vertegenwoordigd door het CDA): de grootste politieke stroming in de Europese Unie. Deze kans lieten we natuurlijk niet aan ons voorbij gaan.

Want we weten dat we een goed en sterk verhaal hebben, een innovatief product en een missie waar we vierkant achter staan: een gezonde leefstijl voor iedereen. Maar die overtuiging overbrengen op de politiek en ook écht een verandering in het denken van beleidsmakers teweeg brengen, is natuurlijk een ander verhaal. Het was dan ook erg mooi om te zien dat Nederlandse politici zoals Hugo de Jonge en Wopke Hoekstra, maar ook veel Europese beleidsmakers, positief reageerden op onze ideeën en de noodzaak van leefstijlbevordering ook echt in leken te zien. Dit is een mooi begin, maar voor ons niet het einddoel. We gaan dus verder met onze lobby richting de politiek! Healthcoin op pad met een missie!

Over onze politieke missie

Er zijn twee hoofdpunten die we bij beleidsmakers onder de aandacht willen brengen om leefstijlbevordering te promoten.

1. Een vitaliteitsbudget voor iedereen

Vanuit Healthcoin weten we dat het belonen van gezond gedrag werkt, zeker als dit op een leuke en toegankelijke manier kan. Daarom doen we richting de politiek het voorstel om iedere Nederlander (of zelfs Europeaan) een vitaliteitsbudget te geven ter hoogte van het bedrag van de eigen risico (€ 385). Uit onderzoek blijkt dat belonen in ruil voor gezond gedrag werkt. Omdat we met Healthcoin al sinds 2015 mensen belonen, weten we dat een bedrag ter hoogte van het eigen risico zeker gaat werken om mensen letterlijk en figuurlijk in beweging te krijgen.

Hoe dat werkt? Je kunt met gezond gedrag, bij te houden in bijvoorbeeld een app, een budget vrijspelen dat je vervolgens als een soort digitaal tegoed uit kunt geven aan gezonde producten zoals een sportschoolabonnement, een boek over gezondheid of een dagje sauna. In deze financieel zware tijden help je mensen zo om een gezonde leefstijl deels te financieren EN heb je twee keer rendement op de geïnvesteerde euro (namelijk gezond verdiend EN gezond besteed!).

2. Fiscaal voordeel voor bedrijven die willen investeren in gezondheid

Via de werkkostenregeling (WKR) kun je als werkgever onbelaste vergoedingen aan je medewerkers geven. Hier vallen bijvoorbeeld vitaliteitsprogramma’s, sportschoolabonnementen, maar ook kerstpakketten onder. Het totaalbedrag van de onbelaste vergoedingen moet binnen de zogeheten ‘vrije ruimte’ blijven. Daarna ga je als werkgever 80% belasting betalen. Onbelaste vergoedingen op het gebied van gezondheid concurreren binnen de huidige regelgeving dus bijvoorbeeld met kerstpakketten. Dat vinden wij op zijn zachtst gezegd krom geregeld. Tijdens de coronacrisis werd de vrije ruimte tijdelijk verhoogd, maar die regeling is gestopt. Gelukkig hebben we het coronavirus inmiddels redelijk onder controle. Op het gebied van een gezonde leefstijl moeten we nog veel noodzakelijke stappen zetten. Het voor bedrijven fiscaal vriendelijker maken om te investeren in vitaliteitsprogramma’s of andere initiatieven die gezondheid stimuleren. Volgens ons een zeer effectieve en bovendien eenvoudig te implementeren oplossing die zeker verschil kan maken. Dus healthcoin blijft op pad met een missie!

 

En hoe nu verder?

We hebben door de jaren heen, ook op het congres van de Europese Volkspartij, mooie contacten gelegd. Veel mensen kunnen overtuigen van onze missie. Maar we zijn er nog niet. We zijn ervan overtuigd dat er echt een grote omslag nodig is op het gebied van gezondheidsbeleid om ons zorgstelsel overeind te houden. De levens van mensen structureel gezonder te maken. Daar zullen we voor blijven strijden!

Healthcoin helpt werknemers om op een toegankelijke en leuke manier aan de slag te gaan met een gezonde leefstijl. Dit doen we bijvoorbeeld in onze FitterUp app, waar je collega’s uitdaagt met leuke gezondheid challenges. Werk jij binnen een organisatie en durf je de strijd met je collega’s aan te gaan? Wil je als organisatie actief werken aan fittere medewerkers? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en leer meer over de mogelijkheden voor jouw organisatie!