Fitplan voor op de werkvloer

Fitplan voor op de werkvloer

Festivals, verjaardagen, sportevenement en concerten: het ‘oude normaal’ is terug. Ook mogen we weer naar kantoor en daar maken we gretig gebruik van. Maar nu we tijdens de corona geleerd hebben hoe belangrijk gezondheid en een gezonde leefstijl voor ons is, gaan we alles op kantoor anders aanpakken, toch? Nou, eerlijk gezegd valt dat ons tegen en dat terwijl het nu een perfect moment is om een nieuw gezond begin te maken met een fitplan voor op de werkvloer.

Wij van Healthcoin zijn ambassadeurs van een gezonde leefstijl en blijven strijden tegen een op gemak en ongezonde keuzes ingerichte werkomgeving. Om je een idee te geven hoe het – op een leuke en toegankelijke manier – ook anders kan, geven we je hieronder een aantal praktische tips mee om je werkomgeving gezonder en vitaler in te richten.

 

Reizen van en naar je werk

Het maken van gezondere keuzes begint eigenlijk al voordat we op kantoor aankomen, namelijk bij het reizen van en naar het kantoor. Woon je op loop- of fietsafstand van je werkplek, dan is een gezonde keuze gemakkelijk gemaakt! Fietsafstand, met name door de opkomst van de snelle en sportieve e-bikes, is trouwens een steeds rekbaarder begrip aan het worden. Als werkgever kun je fietsen naar het werk bijvoorbeeld stimuleren met een interessant fietsplan of fitplan. Is fietsen naar je werk echt geen optie, overweeg dan ook eens om met het openbaar vervoer te gaan. Want wist je dat dit behalve beter voor het milieu ook een stuk gezonder is?

Zo blijkt uit onderzoek dat treinreizigers minder last van overgewicht hebben dan autoreizigers, doordat ze 8 tot 33 minuten meer lopen per dag. Ook is de trein in combinatie met de OV-fiets een perfecte en gezonde keuze om op je werk te komen.

 

Reizen van en naar je werk

Binnen een goed fitplan vervult het stimuleren en promoten van beweging op de werkvloer een centrale rol. Om dit wat concreter te maken hieronder een aantal tips waar je gelijk mee aan de slag kan.

  • Stickers op traptreden om aan te geven hoeveel calorieën je hebt verbrand of een poster op het koffieapparaat die je uitdaagt om zoveel mogelijk squats te doen terwijl je koffie klaarpruttelt: er zijn tal van manieren te bedenken om met slimme communicatie gezondere keuzes op de werkvloer te stimuleren.
  • Kies i.p.v. de traditionele werkplek met een bureau en stoel voor alternatieven zoals een zit-stabureau of een bureaufiets.
  • Plaats apparaten zoals printers, koffiemachines en prullenbakken niet te veel in de buurt van werkplekken om lopen op de werkvloer te stimuleren.
  • Combineer vergaderingen of teambuildingssessies met een frisse wandeling.
  • Organiseer leuke evenementen op en rondom de werkvloer: van ‘kantoor olympics’ (inclusief bureaustoelrace) tot een gezamenlijk sportevent.
  • Zorg ervoor dat medewerkers ook op de werkvloer op een leuke manier in beweging kunnen komen met een tafeltennistafel, een sjoelbak of richt een fitnessruimte in.
  • Maak gebruik van de FitterUp app van Healthcoin. Met deze app kun je het in verrassende gezondheid-challenges opnemen tegen je collega’s en zo Healthcoins sparen. Van je gespaarde coins kun je vervolgens weer leuke gezonde producten kopen.

 

Gezond eten op de werkvloer

De prestaties van werknemers (en mensen in het algemeen) nemen toe wanneer ze gezond eten, daarnaast zijn ze productiever en minder vaak ziek, blijkt uit tal van onderzoeken. Met z’n allen op vrijdag eten bestellen bij de snackbar op de hoek is zeker gezellig, maar geen gezonde keuze. Gelukkig zijn er tegenwoordig meer dan genoeg gezonde en minstens net zo lekkere alternatieven te bedenken. Daarnaast kun je als werkgever actief gezond eten stimuleren door bijvoorbeeld altijd een schaal vers fruit op kantoor neer te zetten of door in het bedrijfsrestaurant het broodje kroket te vervangen door een lekkere maaltijdsalade (zonder de saus ;-).

 

En vergeet mentale gezondheid niet

Bij een gezonde leefstijl denken we vaak als eerste aan bewegen en gezond eten, maar ook zeker onze mentale gezondheid mogen we beslist niet vergeten. Burn-outs, stress en andere psychische klachten, zijn namelijk helaas nog steeds aan de orde van de dag. Dat het een serieus probleem is, blijkt wel uit de campagne die de overheid vorig jaar lanceerde met als slogan ‘Hey, het is oké’, als oproep aan bedrijven om psychische klachten op de werkvloer serieus te nemen en bespreekbaar te maken. Zorg er daarom als werkgever voor dat medewerkers op een laagdrempelige en vertrouwelijke manier hulp kunnen zoeken en op tijd aan de bel trekken als het even niet meer gaat. bijvoorbeeld met een fitplan!

Healthcoin helpt werknemers om op een toegankelijke en leuke manier aan de slag te gaan met een gezonde leefstijl. Dit doen we bijvoorbeeld in onze FitterUp app, waar je collega’s uitdaagt met leuke gezondheid challenges. Werk jij binnen een organisatie en durf je de strijd met je collega’s aan te gaan of wil je als organisatie actief werken aan fittere medewerkers? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en leer meer over de mogelijkheden voor jouw organisatie!