Dé 5 lessen uit de topsport voor succes van vitaliteitsprogramma’s

Wat kunnen we leren van topsporters die alles richten op het leveren van een topprestatie op het juiste moment? Zijn er lessen die toepasbaar zijn op de vitaliteit van medewerkers in organisaties? Wij denken van wel! Neem alleen al de prestaties van Team NL op de Olympische spelen.

Dit Nederlands succes op de Olympische Spelen was ongekend: zevende van de wereld en zelfs de beste van de Europese Unie. Maar wat kunnen we – behalve heel trots zijn op ons land – hiermee? Wat kunnen we ervan leren en is de formule voor dit succes ook op andere zaken toepasbaar? Kunnen we bijvoorbeeld de lessen die de olympiërs ons leerden, benutten om vitaliteitsprogramma’s voor organisaties succesvoller te maken? Dit lijkt zeker het geval! We zetten 5 olympische lessen op een rijtje en bespreken we wat we ervan kunnen leren op het gebied van vitaliteit op de werkvloer.

 

De 5 lessen

 

1. Doelen stellen werkt

‘Nederland in de top 10’, dat was de duidelijke doelstelling van het NOC*NSF voor de Spelen begonnen. Ook de individuele Nederlandse sporters hadden allemaal een duidelijke persoonlijke doelstelling. De kritiek van sommigen was dat de focus te veel lag op doelstellingen, prestaties en medailles, maar het bleek juist een onderdeel van de succesformule. Binnen vitaliteitsprogramma’s werkt dit eigenlijk niet anders: of je nu een topsporter bent of niet, elke prestatie, groot of klein, begint met een doelstelling én een helder plan en juis daar komt het succes van vitaliteitsprogramma´s.

2. Inzicht is key

De techniek staat niet stil, dat zie je ook zeker terug in de prestaties van TeamNL. Met behulp van intensieve data-analyses werden prestaties geanalyseerd en trainings- en voedingsschema’s voor iedere topsporter op maat gemaakt. Ook hier is een parallel te trekken met vitaliteit op de werkvloer en dus het succes van vitaliteitsprogramma´s. We zien namelijk dat vitaliteitsprogramma’s waarin medewerkers inzicht krijgen in hun prestaties, doelen en vooruitgang, bijvoorbeeld door het dragen van een activity tracker zoals een Fitbit, effectief bijdragen aan gedragsverandering. 

3. Elkaar motiveren  

De beelden van de Nederlandse marathonloper Abdi Nageeye, waarin hij zijn Belgische trainingsmaatje nog net niet letterlijk over de finish trekt om hem een medaille binnen te laten slepen, gingen de hele wereld over. Het is een geweldig voorbeeld van de kracht van wederzijdse motivatie en succes van vitaliteitsprogramma´s. Deze les kunnen we ook rechtstreeks toepassen in vitaliteitsprogramma’s. Door in een groep aan gezondheidsdoelen te werken en elkaar te motiveren en inspireren, kunnen er bijzondere resultaten behaald worden. 

“De loopchallenge werd op het werk besproken, we liepen weleens een blokje om met de lunch maar nu is dat echt een goede gewoonte geworden, heerlijk. Even van je bureau weg.“ (Deelnemer vitaliteitsprogramma Healthcoin)

4. Het effect van beloning        

De ultieme beloning van een sportieve prestatie in de vorm van een gouden olympische plak is maar voor weinigen weggelegd. Toch werkt beloning ook op kleinere schaal: het effect is in zekere zin zelfs hetzelfde. Iedereen kan namelijk zijn eigen topprestatie leveren. Uit onderzoek blijkt dat het belonen van gezonde activiteiten, mensen motiveert om nog meer gezond gedrag te vertonen. Vitaliteitsprogramma’s kunnen hier slim op inspelen door een beloning aan gezond gedrag te verbinden.

5. Sporten is plezier maken

Het hebben van plezier in sport, of bewegen in het algemeen, is een belangrijke factor voor succes. Een perfect voorbeeld hiervan is meerkampster Anouk Vetter: ze verloor het plezier in sporten en was niet gelukkig met haar leven. Ze leerde om los te laten, werd mentaal sterker en misschien wel het belangrijkste, ze vond het plezier terug in de sport. Pas toen ze er simpelweg weer lol in had, ging ze presteren – en hoe! Dit zien we ook één op één terug in vitaliteitsprogramma’s. Programma’s die focussen op plezier en kleine veranderingen werken, zeker op lange termijn, veel beter.  

“We wilden een programma waar iedereen aan mee kon doen op z’n eigen niveau; van bankzitter tot fanatieke sporter. Zowel individueel als in teams. De Healthcoin aanpak was precies wat we zochten.” (HR Manager)

Healthcoin was in 2021/2022 partner van de ‘TeamNL Tokyo Expo’ als voorbeeld van een succesvolle Nederlandse innovatie in gezondheid en vitaliteit. 

Op zoek naar een vitaliteitsprogramma voor jouw organisatie? Healthcoin heeft een bewezen effectief, kant-en-klaar vitaliteitsprogramma ontwikkeld, waarin alle hierboven genoemde elementen terugkomen. Wil je meer weten of ons programma vrijblijvend testen? Neem gerust contact op voor een gratis demo.