Zijn activity trackers eigenlijk wel zo nuttig? Ja, dat zijn ze zeker: ze helpen ons bewust te worden van onze dagelijkse activiteiten, ze zijn een effectief hulpmiddel bij het behalen van beweeg- en gezondheidsdoelen en ze kunnen onze motivatie flink verhogen. Ook binnen het vitaliteitsprogramma van Healthcoin – zoals je waarschijnlijk al door had – gebruiken we activity trackers graag om gezondheidsdata te meten. Toch vinden we het belangrijk om te benadrukken dat een gezondheidstracker een handig hulpmiddel is, maar zeker geen wondermiddel waar we blind op kunnen vertrouwen. Hoe jij je echt voelt kan namelijk geen tracker meten, dat weet jij zelf het beste. Ook kan het verkeerd of niet verstandig gebruik van een tracker voor problemen zorgen en je zelfs tegenwerken om je gezondheidsdoelen te behalen. Daarom zetten we 5 tips voor je op een rijtje om ervoor te zorgen dat je activity tracker je vriend blijft en niet je vijand wordt!
1. Volg je gevoel
‘Volg je gevoel’ is een advies dat voor veel zaken in het leven geldt en ook zeker voor activity trackers. Het is niet verstandig om de vraag ‘hoe voel je je?’ te beantwoorden aan de hand van gezondheidsdata van trackers – die vraag kun je echt alleen zelf beantwoorden. Als jouw gezondheidsmeters suggereren dat je er nog wel een schepje bovenop kunt doen, maar je lichaam zegt ‘stop’, dan moet je daar altijd naar luisteren. Niet voor niets kiezen nog steeds veel topsporters ervoor om tijdelijk of zelfs helemaal niet te trainen met activity trackers. Ze willen contact houden met hun lichaam en gevoel en niet geleid worden door cijfertjes en data.
2. Hou je focus
Er zijn tegenwoordig zo veel apparaten die gegevens over je gezondheid verzamelen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Al die gezondheidsdata zou ons moeten stimuleren om nog gezonder te leven, maar het kan ook leiden tot data obesity: er is simpelweg te veel informatie. Om dit te voorkomen, is het verstandig om je zo veel mogelijk te focussen op één doel. Is je doel bijvoorbeeld ‘meer bewegen’, focus je dan op de data die voor dat doel belangrijk is en laat de andere gezondheidsgegevens gerust even links liggen.
3. Stel realistische doelen
Het stellen van realistische doelen is ontzettend belangrijk om jezelf gemotiveerd te houden en gezondheidsdata niet je vijand te laten worden. Je wilt bijvoorbeeld meer wandelen en in al je enthousiasme stel je jezelf een uitdagend doel van 15.000 stappen per dag – dat moet te doen zijn toch? Wanneer vervolgens blijkt dat je doel wel erg optimistisch is en je activity tracker je er iedere dag aan herinnert dat je je doel wéér niet behaald hebt, kan dit negatieve gevoelens opwekken. Dat moeten we voorkomen. Het is daarom aan te raden om jezelf realistische, haalbare doelen te stellen. Je doelen naar boven afstellen kan altijd nog!
4. Schakel een professionele hulplijn in
Wanneer je als doel hebt om iedere dag meer te wandelen, kun je daar met een stappenteller perfect zelf mee aan de slag. Maar wanneer je een activity tracker wilt gebruiken als hulpmiddel om bijvoorbeeld te herstellen van een ziekte of van psychische klachten, dan is het raadzaam om dit te overleggen met je arts of psycholoog. We zien ook steeds vaker dat artsen activity trackers zelf inzetten als hulpmiddel, bijvoorbeeld voor mensen die om gezondheidsredenen meer moeten bewegen. Heb je geen lichamelijke of psychische klachten, maar wil je wel graag professionele hulp bij het gebruik van een activity tracker, dan kan een vitaliteitscoach jou helpen om aan de hand van jouw gezondheidsprofiel een plan van aanpak te maken.
5. Nu even niet!
Het meten van gezondheidsdata kan erg motiverend werken, zeker als je een mooie vooruitgang boekt. Maar het is wel goed om je te blijven beseffen dat het verkrijgen van data niet het hoofddoel is. Daarom kan het soms heel verfrissend zijn om een lange wandeling in het bos te maken en al je trackers een keertje thuis te laten. Geniet zonder afleiding van de omgeving om je heen. Dan maar een keertje geen data, maar wel een heerlijk leeg hoofd.
Bronnen:
Wil je als organisatie graag investeren in vitaliteit op de werkvloer, wil je meer weten over onze aanpak of wil je ons product een keer vrijblijvend testen? Plan direct een afspraak in met ons team en je krijgt een demo en een gericht voorstel binnen een half uur! Heb je nog andere vragen? Neem gerust contact met ons op.