085-303-1284 info@healthcoin.nl
Selecteer een pagina

Mantelzorg – een zware taak die best beloond mag worden met een extraatje. Om deze reden is de gemeente Assen een samenwerking met Healthcoin gestart omtrent het belonen van een groep van 10 mantelzorgers. De mantelzorgers maken een gezonde keuze door bijvoorbeeld genoeg stappen te zetten op een dag en ontvangen daarvoor Healthcoins. Deze Healthcoins kunnen ze later weer uitgeven aan een gezond product in de webshop of in de aangesloten winkels in Assen. Van een nieuwe sportbroek tot een gezonde lunch, je kunt er alle kanten mee op.


Tijdens de startbijeenkomst werd duidelijk dat iedereen voor de taak van mantelzorger kan komen te staan en dat dit niet altijd makkelijk is. Zorgen voor je kinderen, voor je partner of bijvoorbeeld je ouders, mantelzorg is er in alle vormen en maten. Zo speelt ook leeftijd geen rol. Onze jongste deelnemer is 15 jaar en is Healthcoins aan het verdienen door te voetballen. Daarentegen is onze oudste deelneemster 78 jaar, maar alsnog bloedfanatiek! Gewapend met haar smartphone en sportschoenen kwam zij haar stappenteller ophalen, en heeft sindsdien bijna elke dag 10.000 stappen gezet! Daarmee verdient zij elke dag 15 Healthcoins, het maximale aantal. Ook worden er challenges georganiseerd in teams, om nog meer Healthcoins te verdienen. Op dit moment loopt er een challenge van Assen naar Harderwijk, waarbij de deelnemers met elkaar gemiddeld 165.000 stappen zetten in 30 dagen. De deelnemers hebben nu samen al 2831 Healthcoins bij elkaar gespaard!

Binnen de pilot maken de deelnemers gebruik van de Xiaomi MiFit stappenteller, een bandje waarmee je je stappen, slaap en hartslag kunt meten. Dit bandje heeft voordelen en nadelen: de prijs van dit bandje is zeer budgetvriendelijk, maar het installatieproces heeft nogal wat voeten in de aarde. Ook bleek bij een aantal kandidaten dat de registratie van het aantal stappen niet goed door te komen, waardoor je Healthcoins misloopt. Om deze reden hebben we ervoor gekozen een mini pilot binnen de pilot te starten: twee deelnemers die deze problemen ondervonden meten op dit moment met een Fitbit Flex in plaats van de Xiaomi Mi Fit. De Fitbit is duurder, maar daarmee ook iets betrouwbaarder en kwalitatief beter dan de Xiaomi Mi Fit.

Onlangs ontvingen we nog een leuke reactie over het Healthcoin effect van deelnemer Karel. Hij zit op dit moment in de ziektewet en wilde graag aan de slag om zijn gezondheid te verbeteren. Omdat hij naar eigen zeggen gemotiveerd raakt door de beloning, parkeert hij bijvoorbeeld de auto een stuk verder weg dan normaal, om zo aan zijn stappendoel te kunnen komen. Toen de Xiaomi Mi Fit band niet meer alle stappen registreerde, kwamen de deelnemers in actie om erachter te komen hoe dit opgelost moest worden. Zelf metingen bijhouden bijvoorbeeld. Handig voor ons, en Karel kan daarmee op een leuke manier zijn ICT-kennis inzetten. Win-win situatie dus!

Na verloop van tijd peilen we de meningen en ervaringen, om zo te kijken of de extra mantelzorgbeloning in de vorm van Healthcoins daadwerkelijk motiveert om een gezonde(re) leefstijl aan te nemen. Wordt vervolgd!