CASE: UMCG AMBULANCEZORG

Case: UMCG Ambulancezorg

In gesprek met Adviseur P&O Krista Woldring van UMCG Ambulancezorg over haar ervaringen met het vitaliteitsprogramma van Healthcoin. 

We hoeven niemand uit te leggen hoe belangrijk het werk in de ambulancezorg is. Maar het is naast een zeer gewaardeerde baan, ook een zware baan die lang niet voor iedereen weggelegd is. Je moet altijd scherp zijn, snel beslissingen kunnen nemen, vliegensvlug kunnen handelen en beschikken over een flinke portie stressbestendigheid. Dat geldt voor het ambulancepersoneel, maar bijvoorbeeld net zo goed voor medewerkers op de meldkamer en het stafkantoor. Om ervoor te zorgen dat iedereen fysiek en mentaal in topvorm is, wordt er bij UMCG Ambulancezorg veel aandacht besteed aan vitaliteit.

 Dat gebeurt onder andere met behulp van het vitaliteitsprogramma van Healthcoin. Er is bewust voor dit programma gekozen, omdat door de laagdrempelige aanpak iedereen mee kan doen: van fanatieke sporters tot mensen die minder met hun gezondheid bezig zijn. En dat meedoen gebeurt in groten getale: op dit moment doen er zo’n 180 medewerkers actief mee aan het programma. In gesprek met Adviseur P&O Krista Woldring komen we erachter wat hun ervaringen met het programma zijn, wat het medewerkers oplevert en wat Krista zelf van de gespaarde Healthcoins heeft gekocht. 

 Waarom investeren jullie als organisatie in vitaliteit op de werkvloer?

“Ambulancezorg is fysiek en mentaal een zwaar beroep, daarom vinden we het heel belangrijk dat onze medewerkers fit en vitaal hun werk kunnen doen. Investeren in vitaliteit helpt ons daarbij.”

 Wat spreekt jullie aan in de aanpak van Healthcoin?  

“Onze keuze is op Healthcoin gevallen omdat het een heel compleet en laagdrempelig programma is. Iedereen kan meedoen, niet alleen de fanatiekelingen die toch al veel bezig zijn met sport en gezondheid. Juist ook de medewerkers die iets minder met gezondheid bezig zijn, willen we kennis laten maken met de voordelen en het plezier van een gezondere leefstijl. Daarom hebben we gekozen voor Healthcoin in plaats van bijvoorbeeld een bedrijfsfitnessregeling die alleen voor een specifieke groep medewerkers interessant is.”  

Hoeveel medewerkers doen mee aan het programma?

“Aan het programma doen nu ruim 180 van de in totaal 400 medewerkers mee – dat vinden we een heel mooi aantal.”

Wat is volgens jullie de kracht van het programma?

“De kracht van het programma is dat gezond gedrag ook echt beloond wordt in de vorm van Healthcoins. Het motiveert medewerkers om gezonder te leven en van de gespaarde Healthcoins kunnen ze leuke, gezonde producten kopen. Daarnaast is het heel gemakkelijk om mee te doen en kun je je eigen doelen instellen. Ook het spelelement met de challenges is leuk: de strijd met je collega’s aangaan, werkt heel motiverend.” 

Wat levert het medewerkers op?

“Het programma helpt medewerkers om bewustwording te creëren over hun eigen gezondheid. Sommige medewerkers dachten bijvoorbeeld dat ze tijdens hun dienst voldoende bewogen, maar dit bleek toch niet het geval te zijn. Door zich daar bewust van te worden, hebben ze een omslag kunnen maken. Ook merken we veel enthousiasme tijdens het programma, bijvoorbeeld tijdens de challenges, maar ook wanneer ze hun verdiende Healthcoins om kunnen zetten in leuke, gezonde producten.”   

Wegen de kosten op tegen de opbrengsten?

“De kosten om deel te nemen zijn relatief laag en daarnaast heb je als werkgever invloed op het gezondheidsbudget. De opbrengsten wegen wat ons betreft zeker op tegen de kosten: er zijn op deze manier ruim 180 mensen bezig met hun gezondheid en vitaliteit en daar zit voor ons de winst.” 

Is dit programma ook geschikt als je nog geen vitaliteitsbeleid als organisatie hebt?

“Zeker, het programma is gemakkelijk op te zetten. Het kan daarmee een heel mooi startpunt zijn voor organisaties die aan vitaliteit willen werken. Daarnaast is het een heel compleet programma waarin het niet alleen om bewegen gaat. Ook voeding, slaap en ontspanning komen aan bod.”

Hoe leg je de link tussen jullie eigen interventies op het gebied van gezondheid en dit programma?

“Deelname aan initiatieven de we zelf opzetten, zoals sportevenementen, belonen we ook met Healthcoins. Verder geeft het programma ons meer inzicht in de gezondheidsdomeinen die voor onze medewerkers en organisatie belangrijk zijn en daar kunnen we bijvoorbeeld weer workshops aan koppelen.”  

En… wat heb je zelf al van je Healthcoins gekocht?

“Ik heb mijn gespaarde Healthcoins al ingeruild voor een hoelahoep, sportschoenen en verschillende boeken.”

Deelnemers aan het woord

Nathalie: “Ik ben een fanatieke fietser en toen ik hoorde dat je met je fietskilometers Healthcoins kon sparen, heb ik mij gelijk aangemeld. Ik merk dat het mij toch stimuleert om nog meer te bewegen, vooral privé moet ik er wel bij zeggen. Alhoewel, op het werk neem ik ook vaker de trap of wandel ik een rondje voor extra stappen.”

Diet: “Ik had al wel een gezonde leefstijl maar door de FitterUP app te gebruiken, ga je toch nog bewuster naar je beweging en voeding kijken en dan kunnen kleine dingen het verschil maken. Zo ben ik bijvoorbeeld overdag meer groentesnacks gaan eten.”

Cindy: “De challenges stimuleren mij om meer te bewegen. Het aspect dat je de voortgang van collega’s ziet werkt erg motiverend voor mij. Als ik zie dat anderen hoog scoren of als ik achterloop op de rest, dan ga ik toch nog even een extra rondje wandelen.”