CASE: UNIVE

Fit, fitter, fitst bij Univé Zuid-Nederland

Gelijktijdig met de start van de Olympische Spelen in Beijing klonk bij Univé Zuid-Nederland het startschot voor de Stappen Olympics Challenge: een vitaliteitsprogramma van Healthcoin waarin werknemers het tegen elkaar opnamen in verschillende challenges op het gebied van gezondheid. Eén van de uitdagingen was om in 10 dagen maar liefst 80.000 stappen te zetten. Heel veel werknemers haalden het doel, maar één werknemer spande de kroon. Arie de Jong zette namelijk – schrik niet – meer dan 300.000 stappen in 10 dagen. De hoogste tijd om met hem in gesprek te gaan en het geheim te ontrafelen van deze uitzonderlijke prestatie.

Meer dan 300.000 stappen zetten in 10 dagen: vertel ons, hoe doe je dat?

“Vroeg opstaan is het eerste geheim: ik zie de zon vaak opkomen tijdens het hardlopen. Gedurende de challenges loop ik dagelijks tussen de 10 en 15 km. Buiten de challenges om loop ik zo’n 3 tot 4 keer per week hard. Daarnaast wandel ik om de ‘ontbrekende’ stappen van die dag aan te vullen tot mijn persoonlijke doelstelling. Alhoewel ik de meeste stappen maak tijdens het hardlopen, ben ik ook wandelen steeds meer gaan waarderen. Ik vind het heerlijk om tussen de middag en vroeg in de avond nog een wandeling in de natuur te maken.”

Het lijkt erop of je uitdagingen niet uit de weg gaat?

“Dat klopt, ik hou van uitdagingen. Tijdens de stappenchallenges kan ik dit combineren met mijn passie voor hardlopen. Ik loop al ruim 40 jaar hard en heb bijvoorbeeld ook al diverse Roparuns gelopen, een estafetteloop van meer dan 500 kilometer die je met een team aflegt om geld voor een goed doel op te halen.”

Aan welke challenges van Healthcoin heb je nog meer meegedaan?

“Ik heb ook meegedaan aan de Alternatieve Vierdaagse en de 100.000 stappenchallenge. Het doel van de laatstgenoemde was om het aantal stappen van de Alternatieve Vierdaagse (352.574) te overtreffen. Met 400.348 stappen is dat mij dat gelukt! Na afloop ben ik dan ook wel weer blij als zo’n challenge voorbij is. Je loopt toch meer dan normaal en ik vind het fijn dat de druk van ‘het moeten’ er af is en dat het doel bereikt is. Ik vind het ook lastig om niet fanatiek te zijn, want als ik moet kiezen tussen ‘meedoen’ en ‘winnen’ dan kies ik toch voor winnen – dat zit nu eenmaal in de aard van het beestje.”

Wat haal je naast (meer dan) voldoende beweging, nog meer uit de challenges?

“De challenges geven mij veel positieve energie, algehele fitheid en mentale weerbaarheid. Ik kan er geen genoeg van krijgen om tijdens het hardlopen de zon op te zien komen (zie foto, gemaakt tijdens een hardloopsessie op de dijk in Asperen). Vroeger luisterde ik vaak naar muziek tijdens het hardlopen, maar dat doe ik niet meer. Zonder muziek geniet ik nog meer van de rust en de natuur om mij heen.”

Wat is jouw advies voor mensen die gezonder willen leven?

Niets is moeilijk voor hen die willen, is een van mijn motto’s. Gezond leven en sportieve doelen behalen is een kwestie van instelling en mentaliteit. Gezien mijn leeftijd (62 jaar) ben ik mij bewust van het feit dat een gezonde leefstijl ook voor mij steeds belangrijker wordt. Mijn visie is dat gezondheid stuurbaar is naar gedragsverandering. Een combinatie van mindfulness, beweging en een positieve mindset levert energie en mentale weerbaarheid op.”

Foto: Arie de Jong

Goed om te weten

Mensen zoals Arie de Jong inspireren ons om het beste uit onszelf te halen, nooit op te geven en met volle overgave voor een doel te gaan. Wel is het goed om te onthouden dat hij een getrainde en zeer ervaren sporter is. De FitterUp met Healthcoin aanpak is er ook juist voor de minder gevorderde sporter. Dus laat je vooral inspireren door mooie succesverhalen van anderen, maar laat je er nooit door ontmoedigen! Iedere gebruiker heeft zijn eigen niveau en voor elk niveau kunnen we een uitdaging op maat maken.

Geïnspireerd geraakt om ook meer te bewegen? Healthcoin helpt werknemers om op een toegankelijke en leuke manier aan de slag te gaan met een gezonde leefstijl. Dit doen we bijvoorbeeld in de FitterUp app, waar je collega’s uitdaagt met leuke gezondheid challenges. Werk jij binnen een organisatie en ga je graag de strijd met je collega’s aan? Of wil je als organisatie je actief inzetten voor fittere medewerkers? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en leer meer over de mogelijkheden voor jouw organisatie!