CASE: FITTER IN FRIESLAND

De organisatie Healthcoin is al vanaf 2015 actief met het belonen van mensen voor gezond gedrag. Dat de aanpak gebaseerd op belonen, spel, inzicht en sessies werkt bleek onlangs weer in een uitgebreide pilot in Friesland. In deze blog lees je wat de aanpak heeft opgeleverd en waar jij met je organisatie ook mee aan de slag kunt!

GEZOND VERDIEND, GEZOND BESTEED

In totaal 120 medewerkers van vier verschillende organisaties uit Friesland hebben vanaf oktober vorig jaar tot en met januari dit jaar 90 dagen deelgenomen aan het programma Gezond Verdiend, Gezond Besteed. Dit programma is een unieke samenwerking tussen zorgverzekeraar De Friesland en Healthcoin. Lees hier meer over hoe de aanpak is opgebouwd.

De deelnemende organisaties (allen relaties van De Friesland) waren zeer uiteenlopend: zowel een fabriek,autobedrijf, leasemaatschappij als een woningbouwcorporatie namen deel. Het ultieme doel: werknemers in de regio Friesland op een laagdrempelige manier kennis laten maken met een gezonde leefstijl en Friesland als gezondste provincie van Nederland. In dit artikel geven wij je graag een eerste indruk van de top 5 resultaten.

1. TRACKERS EN CHALLENGES MOTIVEREN EN ZORGEN VOOR WIJ-GEVOEL

Met de ingezette Fitbits kwamen deelnemers al snel in beweging. Dit werkt nog eens versterkt toen men met elkaar challenges kon aangaan, zoals de Elfstedentocht-challenge. Hierbij hebben collega’s in teams virtueel de Elfstedentocht tegen elkaar hebben gelopen. En dát dit motiverend werkte is wel duidelijk geworden. In de weken van de challenges hebben alle 120 deelnemers gemiddeld ruim 11.000 stappen per dag gezet (!!). Buiten de challenges om bleef het gemiddeld aantal stappen net onder de 10.000.

“Volgens de Japanse arts Hatano moet je minimaal 10.000 stappen per dag zetten voor een betere gezondheid. Zelf weet ik dat dit in de praktijk lastig te halen is, zeker als je voor je werk veel achter de computer moet zitten. Dat 120 deelnemers deze 10.000 stappen hebben volgehouden voor 90 dagen lang, dat is erg indrukwekkend!” Aldus Iris Groendijk, onderzoekster aan de Rijksuniversiteit Groningen en stagiaire bij Healthcoin.

In de evaluatie geven deelnemers aan zeer te waarderen dat men dit samen als collega’s kon oppakken en zelfs zorgde voor een wij-gevoel in de organisatie.

2. MEN STELT DOELEN EN HAALT DIE OOK

Aan het begin van dit programma werd aan de deelnemers gevraagd om een doel te stellen. In de meeste gevallen was het doel om een bepaald aantal stappen per dag te zetten maar zijn er ook doelen gesteld om beter te slapen, te ontspannen of gezonder te eten. Maar liefst 92% van alle deelnemers heeft zijn of haar stappendoel gehaald waarvan 74% het doel zelfs heeft overschreden.

3. HET STOPT NIET NA 90 DAGEN: MEN WIL DOOR

Na 90 dagen wilde men de lat nog wat hoger leggen. Op de vraag of mensen na dit traject een nieuw doel willen stellen op bewegen, zegt 83% “ja”. Het fanatisme willen de deelnemers ook graag overdragen aan hun collega’s blijkt uit het feit dat 82% collega’s aanraadt om mee te doen aan dit programma.

Tijdens deze pilot is de meeste aandacht gegaan naar het domein bewegen, door middel van de challenges en de workshops. Dit neemt niet weg dat ook aan de andere domeinen gewerkt is. Zo geeft 44% van alle deelnemers aan dat ze door dit project eerder naar bed zijn gegaan en heeft 54% gewerkt aan zijn of haar eetpatroon. Tot slot heeft 62% actief dingen gedaan om aan stress vermindering of ontspanning te werken.

4. DEZE AANPAKT ZORGT VOOR MEER INZICHT EN CONCRETE AANPASSINGEN VAN GEDRAG

Deelnemers zijn duidelijk enthousiast over deze aanpak, maar wat heeft het precies opgeleverd? Van de deelnemers geeft 72% aan dat ze meer inzicht in hun eigen gedrag hebben gekregen. Sommigen waren ook behoorlijk geschrokken van het lage aantal stappen dat ze normaal op een dag zetten. Verder zegt 36% dat het gedrag concreet is aangepast en 30% ervaart na 90 dagen een betere gezondheid.

Een greep uit de voorbeelden hoe mensen met simpele aanpassingen hun gedrag hebben aangepast:

“Als ik nog niet tevreden was over het aantal stappen: in de avond nog een blok lopen.”

“Bewuster omgaan met beweging. Waar je voor kleine stukjes de auto pakt nu lopend gaan. Op kantoor met vragen naar collega’s toe lopen i.p.v. de telefoon pakken. Lopend bellen.”

“Geprobeerd eerder naar bed te gaan, in de praktijk blijkt dat toch een stuk lastiger te zijn.”

“Vooraf bepalen wat je gaat eten i.p.v. op het moment zelf”

“Ik probeer mijn stress/gedachten van mij af te schrijven om het zo beter een plekje te kunnen geven. Dit helpt wel om met een rustiger hoofd te gaan slapen.”

5. MEETBARE GEZONDHEIDSWINST

De concrete aanpassingen in gedrag waren al mooie zichtbare resultaten, maar door wat de deelnemers ons via de enquête na afloop teruggaven was soms ronduit spectaculair.

“Door veel te lopen ben ik 8 kilo kwijt geraakt en de teller loopt nog :-)”.

“Deze aanpak was de positieve stok achter de deur om actief met mijn leefstijl aan de slag te gaan. Ik kan volgende week naar de dokter om met hem het stoppen van mijn medicatie voor mijn diabetes te bespreken.”

“Voel mij lichamelijk beter doordat ik meer ben gaan wandelen. Merk dat het wandelen ook steeds makkelijker gaat.”

VERVOLG

Het programma voor verzekerde collectieven van De Friesland krijgt absoluut een vervolg. Nu de hele wereld in de greep is van het Corona virus kunnen we nog niet precies zeggen wanneer we verder gaan, maar we gaan door!

Meer weten? Mail naar mike@healthcoin.nl of chat met ons via de website!