CASE: DANIELI CORUS

“Meedoen is belangrijker dan winnen”

Sinds mei van dit jaar kunnen werknemers van Danieli Corus, een toonaangevende technologieleverancier in de staalproductie, meedoen aan het FitterUp DC vitaliteitsprogramma. In meerdere challenges en met ondersteuning van de FitterUp app zijn ze op een leuke en uitdagende manier aan de slag gegaan met hun gezondheid. We gaan in gesprek met twee actieve gebruikers van het programma, Suzanne en Johan. Ze vielen niet alleen op door hun ‘ijzersterke’ deelname tijdens de challenges, ook deelden ze actief berichten in de FitterUp app: van motiverende updates tot prachtige foto’s van wandelingen.


Waarom doe je mee aan het programma en heeft het je leefstijl veranderd?

Suzanne: “Ik vind het leuk en belangrijk om te bewegen en het FitterUp programma stimuleert mij om dat te blijven doen. Ik had al een goede gezonde basis, maar het programma geeft mij extra motivatie om dat vol te blijven houden.”

Johan: “Het programma gaf mij de kans om een Fitbit horloge aan te schaffen, dit geeft mij inzicht in mijn beweging en slaap. Ik leidde voor het programma ook al wel een gezond leven, maar vooral tijdens de challenges motiveert het mij om ’s avonds toch nog even een extra wandeling te maken.”


Jullie hebben aan meerdere challenges meegedaan. Wat zijn jullie ervaringen hiermee en wat levert het jullie op?

Johan: “Ik vond vooral de groeps-challenges erg leuk! Naast het sportieve element geeft het ook leuke gespreksstof tijdens de lunchwandeling. En je merkt dat je gedurende de groeps-challenges wel echt meer beweegt dan normaal: je wilt stiekem toch bovenaan staan.”

Suzanne: “Het competitie-element vind ik erg leuk aan de challenges. Als je ziet dat collega’s veel betere resultaten behalen, wil je toch wat extra doen. Daarnaast levert het altijd leuke gesprekken op waar mensen lopen of fietsen en wat ze onderweg beleven.”


Wat is belangrijker: meedoen of winnen?

Suzanne: “Het meedoen vind ik belangrijker dan winnen. Natuurlijk geeft het een kick om als eerste te eindigen, maar als anderen veel fanatieker zijn en meer bewegen, dan is dat prima.”

Johan: “Ik sluit mij daar graag bij aan: meedoen is belangrijker dan winnen.”


Heeft deelname aan het programma naast meer beweging ook effect op andere aspecten van een gezonde leefstijl, zoals voeding, ontspanning of slaap?

Johan: “Ik vind van wel. Ik probeer bijvoorbeeld nu iedere dag voldoende groente te eten, dat kwam er vroeger niet altijd van.”

Suzanne: “Ik let al wat langer op wat ik eet, maar ik zou de app meer kunnen gebruiken om mijn ontspanning en slaap in de gaten te houden.”


Inspireren collega’s elkaar onderling op het gebied van leefstijl en vitaliteit? En welke tip geven jullie collega’s mee die aan hun gezondheid willen werken?

Suzanne: “We inspireren elkaar zeker, bijvoorbeeld door in de app leuke en motiverende berichten te delen. Als tip zou ik collega’s mee willen geven: bewegen kost energie, maar het levert nog meer energie op. En laat je niet gek maken door prestaties van anderen. Geniet van het bewegen en probeer je eigen prestaties te verbeteren binnen je eigen mogelijkheden.”

Johan: “Er ontstaan gesprekken over hoe, wanneer en waar je fietst of wandelt: dat is leuk en werkt inspirerend. Mijn tip zou zijn: voor een lunchwandeling kun je altijd tijd maken. Een rondje om de elektriciteitscentrales in Velsen-Noord kan al in 30 minuten.”